Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frölundas nye superfinne: "Kul att följa efter de andra"

Tomi Kallio, Marku Jantunen, Ville Peltonen är alla passerade av Artturi Lehkonen som varit lysande för Frölunda under slutspelet. – Det är kul att följa efter de spelarna, säger Lehkonen ödmjukt.

Den 20-årige finnen har varit minst sagt bra för Frölunda under slutspelet. På 14 matcher har han gjort 15 poäng (9+6) och kan om poängskörden fortsätter även peta ner Daniel Alfredsson från historieböckerna. Alfredsson har poängrekordet för ett slutspel i Frölunda med sina 18 poäng från säsongen 2004-05. Frölundas finska publikfavoriter och ikoner med Tomi Kallio i spetsen har han redan passerat målmässigt – Kallios notering från säsongen 2002-03 med 16 poäng står sig än så länge.

Trots sin poängmässiga succé under slutspelet så är Artturi Lehkonen mer än ödmjuk.
– Det har känts bra faktiskt, vår kedja har varit mycket bra. Det har känts bra för mig att spela med flera bra spelare under säsongen. Nu spelar jag med Ryan (Lasch) och ”Purre” (Patrik Carlsson) och båda är väldigt skickliga spelare.

Fortsätter du såhär så är du snart en av de stora finska spelarna i Frölundas historia, känslan?
– Jag vet inte … Frölunda har haft många populära finska spelare. Tomi Kallio är ju den största men det är kul att följa efter dem, säger Lehkonen och ler.

Hur förklarar du din poängproduktion under slutspelet?
– Ja, hur gör jag det? Nej, men jag har ett bra flow nu och spelar utan att tänka. Nu spelar man bara för att vinna och det passar mig bra.

Efter segern mot Skellefteå under tisdagskvällen på bortais tog Frölunda återigen ledningen i matchserien, en ledning som nu är 2-1 i matcher. Avgörandet stod Artturi Lehkonen för när han hoppade högt och plockade ner en rensning innan han var iskall och överlistade Erik Hanses. Efter matchen valde Lehkonen att tacka sin syster för att de spelat pesäpallo – boboll på svenska. En variant av brännboll.
– Hon hade skickat ett sms direkt när det hände och sa att hon hade lärt mig något, säger Lehkonen och skrattar.
– Hon ser alla mina matcher tillsammans med min bror hemma i Finland.

Skönt att ha det stödet?
– Ja, det känns kul och de gillar ju hockey och är alltid där för mig. Tittar på varje match och lever för och med mig nu i finalen.

Finns det någon i Finland som inte gillar hockey?
– Haha, nej alla gillar hockey i Finland!

Hur ska ni ta första hemmasegern i finalserien?
– Vi måste fortsätta vara lite mer disciplinerade, spela vårt spel och hålla klubborna i isen och inte ta så många utvisningar.

Blir det en viss finne som avgör?
– Ja, det blir det, säger Lehkonen och skrattar på nytt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.