Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: CARL SANDIN
Bild: CARL SANDIN

Frölundas miljonglädje – trots pandemin

Frölunda HC går 9,7 miljoner kronor plus. Men klubben räds en SHL-start utan publik – och rustar för mångmiljonförluster.
– Den 19 september tror jag inte att det är 12 044 i Scandinavium. För jag tror inte att det är tillåtet, säger ordförande Mats Grauers.

Frölunda HC har sedan utbrottet av världspandemin och det inställda SM-slutspelet i hockey genomfört den ena efter den andra åtgärden för att rädda ekonomin – och i ett trist scenario även förbereda sig på en SHL-start utan publik i höst.

Först permitterades all kontorspersonal. Därefter valde lagkapten Joel Lundqvist och spelarrådet att sänka sina löner med tio procent under tre månader. Lägg till det att mellan 15 och 17 procent av spelarbudgeten – runt sju miljoner kronor – har frysts för sportchef Fredrik Sjöström.

– Det känns som ett sunt och aktivt val – i rådande situation och i rådande struktur. Vi kan ju riskera att tappa 30 eller 50 miljoner. Det känns löjligt att säga en siffra, då vi inte vet vilken det blir. Det kan bli två miljoner kronor som vi tappar eller 42 miljoner som vi tappar. Det vet vi inte förrän det här är slut, sa klubbdirektör Christian Lechtaler till GP i mitten av maj.

Mats Grauers och Christian Lechtaler gläds över nästan tio miljoner plus i årsresultat – med räds framtidens stålbad. Bild: Johan Rylander
Mats Grauers och Christian Lechtaler gläds över nästan tio miljoner plus i årsresultat – med räds framtidens stålbad. Bild: Johan Rylander

Nu visar klubbens bokslut ett massivt överskott – på 9,7 miljoner kronor. Det är väldigt starka siffror, med tanke på inställt SM-slutspel. I klubbens kassa finns nu 44 miljoner kronor.

– Det här är det bästa resultatet sedan 2006! Vi vann Champions Hockey League – och det gav oss runt två miljoner extra i resultatet. När det gäller likviditeten så är den dessutom mycket bättre. Den är lika stor som det egna kapitalet, säger ordförande Mats Grauers.

Men Frölunda räds redan nu en säsongsstart utan publik.

– Den 19 september tror jag inte att det är 12 044 i Scandinavium. För jag tror inte att det är tillåtet, säger Mats Grauers.

Lägg till det att sponsorerna i många fall går på knäna.

Moraliskt fel att permittera?

Kan ni förstå att att det från allmänheten finns ett moraliskt perspektiv – där ni går nästan tio miljoner plus, men samtidigt har permitterat kontorspersonal i förebyggande syfte?

– Där är balansgången. Det kanske hade varit bättre att presentera ett minusresultat, men då hade vi haft en sämre sits att utgå ifrån. Det vi vet är att våra partners säger upp människor, har halverade intäkter. De kommer inte att kunna stödja oss. De ska inte stödja oss heller. Det går inte att skicka pengar till en idrottsförening – när du inte kan behålla dina anställda. Det innebär att vi ser redan i dag att vi kommer att tappa intäkter. Och vi kommer att tappa intäkter i en väldigt stor omfattning, säger ordförande Mats Grauers.

Har ni redan märkt av att sponsorer hoppat av – eller dragit sig ur?

– Det finns de som säger: Kräver ni ett besked i dag – så är det nej! Men är ni beredda att vänta fyra månader eller sex månader, när vi ser vad som händer, så kanske det är ett ja. Därför är det så svårt att säga, säger Mats Grauers.

Christian Lechtaler är klubbdirektör – och han har vidtagit den ena åtgärden efter den andra. Men än har varken personal varslats eller sagts upp.

– Permitteringar är ett sätt att bromsa framtida kostnader. Vi bromsar framför allt att vi slipper varsla och säga upp personalen. Det här är ett sätt att ta hand om personalen, säger Lechtaler.

Frölundas spelare har inte sökt pengar från Tillväxtverket – utan själva valt att gå ner i lön under under tre månader. I juli ska lönerna vara på normal nivå.

– Men sedan vet inte alls hur det ser ut i augusti eller september. Det kan bli andra besked då, säger Christian Lechtaler.

Ingen hyresavtal klart

Frölunda HC ligger dessutom i förhandling med Got Event, det kommunala arenabolaget. Den förhandlingen är just nu strandad – och Frölunda har inte en arena klar till eventuell premiär den 19 september.

– Just nu är vi inte överens. Vi hade ett möte i veckan – och vi förväntar oss att avtalet omarbetas, säger Mats Grauers bestämt.

Föreningen vill ha ett rörligt hyresavtal, som påverkas av åskådarintäkter. Liten publik, låg hyra. Fullsatt, högre hyra.

– Vi vill spela hockey – och vi vill ju spela i Göteborg. Vi är lite kidnappare i det här. Frågan är vad staden vill med Frölunda och elitidrotten, undrar Christian Lechtaler.

– Vi skulle kunna spela i Jönköping – men det känns inte speciellt rätt, säger Mats Grauers.

Kan ni klara en hel säsong utan publik? Hur länge räcker 44 miljoner?

– Om någon klubb kan klara det så är det Frölunda. Om vi tar det generellt för ligan så klarar inte SHL att spela en säsong utan publik. Då tvingas vi till förändringar med avtal för all personal. Nya avtal för hyror. Reskostnader kanske blir ännu dyrare. Men ingen liga, fotboll, ishockey eller handboll, klarar ett år utan publik – utan att du tvingas vidta väldigt kraftiga åtgärder. Men vi har skaffat oss ett bra utgångsläge – och det är vi oerhört tacksamma för, säger Mats Grauers.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.