Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/9

Frölundas mäktiga vändning – på 79 sekunder

Utspelat i 20 minuter – pinsamt, enligt coach Roger Rönnberg. Men så vände Frölunda 0–2 till 3–2 mot HV71 – på 79 sekunder.
Så vad hände egentligen?
– Fyller vi inte kraven så blir det livat i omklädningsrummet. Vi har ett fantastiskt inre ledarskap, säger Roger Rönnberg.

Frölunda åkte till Husqvarna Garden i Jönköping med 1–19 på de tre senaste bortamatcherna. Och efter 20 spelade minuter hade HV71 försämrat den statistiken till 1–21.

Det hårt jobbande Frölunda som lyckades lugga Rögle på tre poäng i Scandinavium i lördags kunde ingen identifiera … och det kunde ha blivit betydligt fler mål på de 19 (!) skott som hemmalaget skickade i väg mot Niklas Rubin i Frölundas mål.

Visst, 1–0 på en styrning i numerärt överläge var svårt att försvara sig emot – men slarvet bakom mål som gav Axel Holmström helt fritt läge att lyfta 2–0 är inte något som ens Leif Silbersky hade valt att försvara.

Årets bästa period av HV71, meddelade dock Smålandspressen – som sett lagets alla matcher.

– Vi är alltid självkritiska och har en jäkligt hög standard på hur vi vill se ut varje gång vi drar på oss Frölundas matchtröja. Fyller vi inte de kraven så blir det livat i omklädningsrummet. Det har jag sagt till dig så många gånger förut: Det är sällan jag som är först, utan det är Lasu, det är Joel, det är Ekbom, det är Lennström. De drar i gång varandra. De är på varandra. Vi har ett fantastiskt inre ledarskap i vårt lag. Ett ledarskap som driver tävlingen, säger Roger Rönnberg.

Han fortsätter:

– Att få spelare att jobba hårt, det kan vi coacher göra. Det är ingen konst. Men att få de att tävla från hela sitt hjärta – som vi gör från andra perioden och framåt – det måste komma inifrån. Det drivs av från spelare till spelare. Och så fort en spelare börjar ställa krav på sina lagkamrater så måste han göra det själv också. Det är fortfarande min övertygelse att om jag ska hålla på och driva och skälla och gorma på killarna så kommer vi aldrig att vara ett vinnande lag över tid ...

79 sekunder senare var allt vänt

Och det som skedde i Husqvarna Garden efter krismötet är lite smått obegripligt.

För på 79 sekunder hann allt detta hända.

2–1 på straff genom Patrik Carlsson – ett iskallt avslut upp i krysset.

2–2 när Ludwig Persson, 17, sköt karriärens första SHL-mål – också det i krysset bakom Jonas Gunnarsson.

LÄS MER: Ludwig Persson hyllas efter första SHL-målet

2–3 när Jan Muršak såg till att vända matchen – även han högt på Gunnarssons plockhandssida.

– Första perioden var tuff, men vi spelade väldigt bra i andra och tredje. Små saker spelar stor roll – och i första var vi helt enkelt inte där! Roger var inte glad, förstås. Men bra coachning kan få tillbaka spelarna i matchen. Det var inget skrik eller så. Bara att vi fattade att det vi hade presterat var hästskit. Vi hade ett snack i omklädningsrummet, fattade också vad vi måste göra – och när vi kände att de stod på hälarna fortsatte vi bara att trycka på. Och vi gjorde det till slutet av matchen. Jag vet inte om de hade nån bra målchans efter den första perioden, säger den slovenske segermålskytten nöjt.

Han bidrog också med ett assist till Ludwig Perssons kvitteringsmål – och kedjan tillsammans med Simon Hjalmarsson hörde till Frölundas allra främsta.

– Det var en svår vinst – och en svår match. Men nu har vi kommit tillbaka från underläge i två raka matcher så jag tror att vi har lärt oss att inte balla ur när vi ligger under ...

LÄS MER: Rönnbergs drag – för att få tillbaka Jonathan Sigalet till Frölunda

LÄS MER: Den här gången ska Lias Andersson göra allt rätt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.