Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Efter SM-guldet rankas nu Frölunda som det näst bästa klubblaget i Europa.

Frölundas lyft – rankas näst bäst i Europa

Frölundas SM-guld har fått många positiva effekter – och nu rankas man av ansedda Hockey Archives som Europas näst bästa klubblag. – Det är så klart jätteroligt och något man blir stolt över, säger Joel Lundqvist.

Den 24 april i år tog Frölunda hem klubbens totalt fjärde SM-guld – efter en elva år lång väntan. Tidigare under våren vann man dessutom Champions Hockey League. Laget har hyllats från alla håll och kanter och titlarna har fört med sig mycket positivt för klubben.

Nu har man dessutom vunnit stor respekt ute i hockeyvärlden. Ansedda Hockey Archives, som sedan 1998 årligen presenterar en lista över Europas bästa klubblag, rankar nu Frölunda som näst bäst på kontinenten, vilket Hockeysverige.se var först med att rapportera.

– Det är egentligen flera års arbete och utveckling som ligger bakom våra framgångar. Nu blev det ju så att de sportsliga resultaten kom den här säsongen och det är ju ett kvitto på att vi gjort något väldigt bra, säger klubbdirektör Christian Lechtaler.

Storstjärnan Joel Lundqvist om att vara lagkapten för Europas näst bästa lag:
– Det är så klart jätteroligt och något man blir stolt över. Med tanke på den fantastiska säsongen som vi hade med två titlar tycker jag att det låter som en vettig rankning, säger han.

Samtidigt poängterar 34-åringen att den gångna säsongen är ett avslutat kapitel.
– Det som varit har varit – och nu ser vi bara framåt.

Sammanställningen baseras bland annat på lagens poäng i grundserien samt hur man presterade i slutspelet i förhållande till vilken kvalitet som ligan håller. 

Enda laget som anses bättre än Frölunda är ryska CSKA Moskva. Trea på listan är göteborgarnas finalmotståndare Skellefteå som för första gången på fyra år inte rankas som Sveriges bästa klubblag.

Frölundas andraplats är extra anmärkningsvärd då man efter säsongen 2014/2015 – som slutade med uttåg i semifinalen mot blivande mästarna Växjö – inte låg bättre till än på elfte plats. Där hamnade nu i stället Luleå.
– Det är viktigt att synas i sådana här sammanhang för att öka intresset. Det lockar publik och får förhoppningsvis fler unga att vilja börja spela hockey, säger Lechtaler och fortsätter:
– Samtidigt gäller det att inte bli för nöjd. Det viktiga för oss är att fortsätta utvecklas och att jobba med förbättringar, menar han.

Göteborgsklubbens stjärnförvärv Simon Hjalmarsson kommer senast från CSKA Moskva – och går därmed från Europas bästa lag till det näst bästa, enligt Hockey Archives rankning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.