Frölundas kollaps – föll ihop mot jumbon

Frölunda var stora favoriter inför mötet med jumbon Oskarshamn. Men hemmalaget visade att motivation slår klass – så även den här gången.
– Jag hittar ingen förklaring just nu, den här insatsen svider ordentligt, säger Roger Rönnberg.

ANNONS
|

Att det går snabbt i hockey det vet vi sedan länge.

Men att det kan gå såhär snabbt – det var det nog få som hade räknat med.

I tisdags var Roger Rönnberg rörd över den inställning och den mentalitet som hans spelare hade lockat fram mot Luleå.

Då slutade det med en tung seger och en finalplats i Champions Hockey League.

Två dagar senare.

Bortamötet med jumbon i SHL.

En enkel munsbit för Frölunda?

Oj, vad det skulle visa sig vara felaktigt.

För Tyler Kelleher skulle ge sitt Oskarshamn ledningen och Oskar Nilsson utökade med sitt första mål någonsin i SHL. Inte ens när Frölunda fick chansen i spel fem mot tre i en minut och 41 sekunder skulle pucken hitta nätmaskorna.

ANNONS

Istället kunde Pontus Netterberg utöka till 3–0. Ett mål som fick Roger Rönnberg att skifta Johan Mattsson till Niklas Rubin.

Motivation slog klass

Joel Lundqvist skulle visserligen reducera med ett riktigt viljemål. Men föga hjälpte det den här kvällen.

För när Tyler Kelleher slog till för andra gången var matchen över. Segersiffrorna för Oskarshamn skulle dock bli än större när Emil Wahlberg kunde göra 5–1 i tom kasse.

– Jag vet inte varför det kan skifta så från en match till en annan. Jag hittar ingen förklaring till det just nu, säger Roger Rönnberg och suckar.

Hur kan det bli som det blev då?

– Det jag ser från bänken utan att ha analyserat den här matchen är att jag tycker att vi tappar tålamodet när vi hamnar i underläge. Vi hamnar i någon form av chanshockey och bjuder in till chanser. Det ihop med ett väldigt uddlöst anfallsspel gör att vi förlorar.

Det kändes som att motivation slog klass den här gången?

– Det är lätt att tro att det är viljan det beror på men jag tycker det såg likadant ut mot Örebro. Jag vet inte riktigt. Vi måste sätta oss när och utvärdera det här, det tänker jag inte göra med dig över telefon.

ANNONS

"Vi ska bara förlora den här matchen"

Hur är det som tränare att kastas mellan himmel och helvete så snabbt?

– Det är frustrerande! Jag vill ju hjälpa spelarna men det är svårt under pågående match. Vi måste stänga den här matchen och snabbt ta sikte på lördagens match mot Färjestad och ta revansch då. Vi vet hur vi behöver spela för att vara ett effektivt lag. Vi måste jobba stenhårt i försvarsspelet och ha ett rappare anfallsspel där vi kommer närmare mål och bli mer effektiva. Matchen mot Luleå var ett klockrent exempel.

Ni pratar ofta om att ni vet vad ni ska göra för att inte förlora – ändå händer det?

– Det är väl så mänskligheten fungerar ... bara för att man vet vad som är nyttig match är det inte säkert att man alltid äter nyttig mat. Spelarna vet vad som krävs och vad vi behöver göra, men det gäller att utföra det också.

Förlusten för Frölunda var lagets fjärde raka i SHL och kräftgången fortsätter för Frölunda som fortfarande får vänta på första segern det här året i SHL.

– Jag gillar aldrig när vi presterar såhär dåligt! Sen räknar jag aldrig vinster eller förluster oavsett hur många vi har i rad. Jag coachar mitt lag för att vi ska spela mycket bättre än såhär och jaga den perfekta matchen. Man brukar få vad man förtjänar och det fick vi verkligen. Vi ska bara förlora den här matchen. Om vi hade vunnit den här matchen när vi spelar så dåligt så hade vi kunnat dra på oss en ovana. Den här insatsen svider ordentligt, säger Roger Rönnberg.

ANNONS
ANNONS