Joel Lundqvist är enda spelaren i Frölunda idag som var med när klubben senast vann guld 2005.
Joel Lundqvist är enda spelaren i Frölunda idag som var med när klubben senast vann guld 2005.

Frölundas kapten vet hur guld bärgas

Joel Lundqvists isblå ögon stirrar intensivt – och det är svårt att inte tro på Frölundas kapten: – Vi vet hur vi kan slå Skellefteå. Det ska vi göra, säger beslutsamt.

ANNONS
|

Ljuset är solskensbländande starkt utanför omklädningsrummet i Frölundaborg. I centrum står en allt skäggigare 34-åring och gör intervju efter intervju efter intervju. Alla vill prata med kapten Joel Lundqvist inför finalstarten mot Skellefteå i Västerbotten.

– Det är ändå efterlängtat att få stå här igen. Jag får passa på att njuta lite, ler Joel och fokuserar på ännu en kamera.

Han kommer personligen från sin allra bästa säsong genom tiderna, även om ett par skador fick honom att missa starten på slutspelet.

Det är bara Joel Lundqvist, 34, kvar från den senaste guldsäsongen 2005 – och det är bara ett vackert minne nuförtiden.

ANNONS

– Vi såg en film tidigare under säsongen, med bilder från Götaplatsen. Det är fina minnen som jag blir glad av att tänka tillbaka på, men det är liksom inget som du har nytta av ute i spelet. Först måste vi prestera här och nu – och sedan kan vi minnas tillbaka till de goa dagarna.

Tränare Roger Rönnberg predikar ofta om att leva i sekunden, att se dagens utmaning.

– Exakt. Det som har varit har man inte så mycket nytta av. Det är lätt att tappa fokus. Det vi gjort tidigare och det vi vunnit tidigare är helt meningslöst att titta på, säger Joel Lundqvist.

Vad blir svårast med Skellefteå i en final?

– Vi spelar ganska likartat. Det är hög fart, hög passningsskicklighet. Vi vet hur det är att möta oss själva på träningen. Det är tätt. Men vi vet hur vi kan spela – och vi vet hur vi kan slå Skellefteå. Det ska vi göra.

Han fortsätter:

– Det är också inspirerande att få gå upp mot Skellefteå. De har varit ruggigt starka i flera år, det är serieettan. Det är en logisk final till slut.

Varför är den här säsongens Frölunda så mycket bättre jämfört med tidigare omgångar under Roger Rönnberg?

ANNONS

– Det första året, mot Linköping i kvarten, blev vi för runda. Vi saknade tyngden mot mål. I fjol hade vi mycket av grejorna, men fem-sex tunga skador offensivt går inte att snacka bort när du möter ett bra Växjö. Där var det lite oflyt, kan jag tycka.

Och i år?

– I år är vi förhållandevis skadefria – och har lite mer tyngd, är lite rakare i spelet. Vi kommer till fler lägen, vi har kunnat gå i från i matcherna. Förut har vi kanske lett med 2–1, men sedan har det andra laget kommit ikapp och det slutat med sudden. Den här säsongen har vi gått ifrån och kanske vunnit med 5–1 eller 5–2 hemma, för att vi varit mer effektiva, mer skarpa i avsluten.

Det är alltså så som seriesuveränen SAIK ska slås.

– Jag håller på med elitidrott för att vinna. Spela final och stora matcher. Det är det som alla går och väntar på, både i klubben och stan. Tvåa är inget som man vill prata om, utan det är vinster som gäller. Det är det vi kör för, avslutar Joel Lundqvist.

Fakta: Joel Lundqvist

Ålder: 34.

Klubbar: Rögle, Frölunda Indians, Dallas Stars, Frölunda Indians.

Poäng i grundserien: 38 (19+19).

Poäng i slutspelet: 5 (1+4).

Aktuell: Som lagkapten för Frölunda i första finalserien på tio år.

ANNONS