Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Frölundas ilska mot politikerna: "Vi överlever inte"

Frölundas ordförande, Mats Grauers är rejält förbannad på idrotts- och föreningsnämnden. Utan att informera klubben har staden plockat bort parkeringsytorna för Frölunda. – Kan vi inte göra ekonomi på våra evenemang, då överlever vi inte. Så enkelt är det, säger Grauers till GP.

På lördag spelar Frölunda mot Växjö i Frölundaborg. Detta då EM i handboll spelas i Göteborg och Frölunda får flytta på sig. Något som klubben inte har några problem med.
– Vi lägger ändå vissa matcher här trots att det är oerhört negativt för oss. Vi snittar nästan 9 000 i publik och här får bara 6 000 plats. Men jag säger som vi sagt historiskt, vi tycker det är viktigt med en helhet för staden, säger Mats Grauers.

I Frölundaborg går det in 6 044 åskådare. En stor del av supportrarna brukar parkera på en grus-yta, Dalens fotbollsplaner, bredvid arenan i Slottsskogen.  Den ytan är nu en arbetsplats då idrotts- och förvaltningsnämnden bestämt att det ska bli ett utegym.
– Jag blir besviken, det är nästan så att man tappar modet, säger Grauers och fortsätter.
– Det här är oerhört upprörande! Vi kommer att tappa publik och det kommer att bli en stor irritation. Jag kan inte begripa varför ingen talar med oss. Det känns som att man kör på en fotgängare och sedan säger att han borde gå någon annanstans. Man tutar inte ens utan bara kör över.
– Vi är en av stadens största arrangörer med 35-40 event. Vi lockar 350 000 människor. Jag utgår från att man har tänkt men inte orkat tänka hela vägen.
 

"Miss i kommunikationen"

Beskedet att parkeringsytorna har försvunnit fick klubben upptäcka själva. Got Event, stadens evenemangsbolag som Frölunda samarbetar med, hade inte hört något alls.
– Jag förstår ilskan. Jag har varit med och arrangerat många evenemang och det här påverkar ju Frölunda och deras publik. Det är något som vi måste lösa får vår hyresgäst. Vi vill ju inte egentligen flytta någon match från Scandinavium men när det nu blivit så, då ska vi kunna erbjuda bra parkering. Även om vi alltid råder folk att åka kommunalt till matcherna, säger Anders Albertsson evenemangsansvarig Got Event till GP.

Hur kunde detta hända?
– Det är här tydligen varit planerat ett bra tag och den förklaringen jag har fått är att det har blivit en miss i kommunikationen från idrotts- och föreningsnämnden.
– Vi tittar nu på en lösning på hur vi ska kunna lösa det här.

Frölundas ordförande Mats Grauers är rejält upprörd över beslutet. Han menar att staden börjat bli fientlig mot elitidrotten.
– Jag tycker att staden nonchalerar elitidrotten. Det har blivit fientligt mot elitidrotten och kan vi inte göra ekonomi på våra evenemang så överlever vi inte. För mig är hela beslutet jättemärkligt.

Bettan Andersson är ordförande i idrotts- och föreningsnämnden och även är ordförande i Got Events styrelse svarar på Grauers utspel.
– Det här har varit bestämt sedan länge. Det är bara en liten yta det handlar om när det är färdigbyggt. Men vi har en plan i Göteborg att minska bilanvändandet som är den största miljöboven. Det här känns som något som Frölunda har missförstått, säger hon.
– Den här planen för området har tagits fram i brett samförstånd och dialog.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.