Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Frölundas galna vecka – från himmel till helvete och tillbaka igen

En blytung seger mot Luleå i tisdags och finalplatsen i CHL kunde bokas. En genomklappning modell värre mot Oskarshamn två dagar senare och en storförlust. Två dagar senare – en tung skalp mot Färjestad. Det här var en vecka där det svängde för Frölunda.

"Det går fort i hockey".

Orden är Joel Lundqvists efter att Frölunda slagit Färjestad med 3–2 i Scandinavium under lördagen. Om det är någon som vet just det så är det lagkaptenen i Frölunda som i tisdags passerade 1 000 tävlingsmatcher i Frölunda-tröjan.

Då var Frölunda ett pressat lag.

Efter tre raka förluster i SHL väntade Luleå i returmötet i Champions Hockey League. Förlust och det skulle inte bli någon ny finalplats.

Det slutade med seger med 3–1 och finalbiljetten kunde bokas.

– Det blev bra det här ja! Det är svårt att klaga! Det blev lite av ett drömscenario, sa Joel Lundqvist då efter att han själv spelat huvudrollen i sin jubileumsmatch.

Från himmel till helvete på två dagar

Två dagar senare.

Bortamötet med jumbon Oskarshamn.

Då stod Frölunda för en rejäl kollaps och föll med hela 1–5.

– Det är svårt att förklara ... jag har inga bra svar såhär direkt efteråt på varför det blir som det blir. Det var en viktig match för oss i serien och allting och vi vill vara skarpare än vad vi är. Vi har ett jobb att göra, minst sagt, sa Joel Lundqvist då.

Två dagar senare igen.

Hemmamöte med Färjestad i ett slutsålt Scandinavium. Då står Frölunda för säsongens bästa period i den första, släpper in Färjestad i matchen i andra men vinner ändå och bryter sin förlustsvit efter en stark insats.

Vad var det Joel Lundqvist sa?

Jo, det går fort i hockey.

– Det är ju så! I den här ligan ... det är så tajt och kommer du inte upp i nivå då vinner du inte! Det kan räcka med någon extra räddning eller ett powerplay som stämmer och det kan avgöra. Vi har haft för mycket som inte har stämt på sistone för att vi ska vinna de här jämna matcherna, säger han.

Vad sa ni till varandra efter förlusten mot Oskarshamn?

– Det landade mer individuellt att alla fick gå till sig själva och se hur man ser ut. Det spretade mycket och det var flera olika saker som inte stämde. Vi har pratat tillräckligt om laget så alla fick mer landa i sitt eget.

Hur förklarar man att det svänger så mycket?

– Det krävs så mycket mentalt för att klara av det här. Det har varit ett par stökiga veckor för oss resultatmässigt och vi har flängt över hela Sverige. Är du inte skarp nog mentalt då så tappar du några procent och då går det inte. Nu var vi där hela laget och då är vi svåra att slå.

Den här säsongen har Frölunda vänt underläge gång på gång till seger och avancemang i Champions Hockey League. När det som mest har behövts hemma i SHL har laget höjt sig även där och Roger Rönnberg har gång efter gång kunnat prata om karaktären i hans lag.

Rönnberg fick återigen hylla sitt lag

Vad som var fokus efter segern mot Färjestad?

Jo, det har ni givetvis gissat redan.

– Jag är återigen imponerad av karaktären i vårt lag! När vi är som mest pressade mot repen så presterar vi bäst ishockey. Den känslan av att man är som bäst när det gäller som mest är väldigt bra att ha med sig. Att kunna gå ut som vi gör i första perioden visar på storheten i lagandan som finns i det här laget. Vi kommer med ett stukat självförtroende men det är inte en gubbe som drar någon ursäkt. Alla trycker verkligen gasen i botten, säger han och fortsätter:

– När man är i en sämre period och motståndarna får något med sig är det lätt att börja grubbla och bli sämre. Nu vinner vi rättvist och jag är jättenöjd med det.

"Man får ändå avsluta veckan glad"

För Sebastian Stålberg har stora delar av säsongen varit upp och ner. Utanför laget, bänkad och petad men på sistone har han tagit tillbaka sin plats i laget och visat upp en fin formkurva. Mot Färjestad kom dessutom första fullträffen för säsongen.

– Det är verkligen lite av en berg- och dalbana det här! Luleå-matchen är fantastisk och vi vinner och tar oss till final. Det är något som inte är lätt att åstadkomma men vi gör det igen. Jag tror att man kan se rutinen i vårt lag som blir avgörande i de viktiga lägena. Vi är inte nervösa. Vi var aldrig oroliga. Gruppen här var mer självsäkra på att vi skulle vända och vinna än folket runtomkring i Göteborg med journalister och allt vad det heter. Vi hade en stark tro på det vi gör och när vi är beredda att betala priset så är vi svåra att slå, säger han.

Är det inte svårt att inte ryckas med av olika matcher och resultat?

– Både ja och nej. Vi kom hem sent efter matchen mot Luleå och hade sen en lång bussresa till Oskarshamn. Tappar du bara några procent där och de får med sig kassarna så står det helt plötsligt 1–5. Det är så lite som skiljer i den här ligan så slår du av några procent då är du inte där. Det går så fort neråt och är du inte villig att ta kampen då ser det lätt ut sådär.

Tillbaka till Joel Lundqvist som fick börja veckan med ett enda stort leende, som var argare än på länge i torsdags och som i lördags fick jubla efter ännu en seger och kunde åka hem och fira med familjen.

– Det har varit några turer i berg- och dalbanan den här veckan, men man får ändå avsluta veckan glad, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.