Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Frölundabasen: "Accepterar inte nej till A-laget"

Frölunda har tagit ett tydligt beslut i juniorfrågan. – Det går inte att vi accepterar att spelare tackar nej till vårt A-lag, säger ordförande Mats Grauers.

Frölundas hantering av juniorer som tackat ner till A-lagsspel har tagits till en ny nivå.  
Den svenska hockeyligan SHL och sportchefen Johan Hemlin åker inom kort till USA – för att försöka förklara den svenska utbildningsmodellen för NCAA, National Collegiate Athletic Association.
– SHL har lovat att agera skyndsamt, för det här problemet har funnits i flera SHL-klubbar. Men vi var först med att markera, medan flera andra klubbar har backat i frågan. Vi vill förklara för NCAA hur vårt rookieavtal (100 minuters speltid i SHL ger kontraktserbjudande) fungerar, att det är först då man går in i en professionell verksamhet. Det är i alla fall vår förhoppning, säger Mats Grauers.
 

Arvid Aronsson, 18, har redan lämnat Frölunda – och bor numera i Örebro. Han har redan tränat med klubben och ska i första skedet enbart spela med klubbens J20-lag, sam slutföra sin utbildning där.

Om Arvid Aronsson skulle bli aktuell för Örebros A-lag och välja spel där?

– Då får han det. Då väljer han ju bort college och har spelat med falska kort, men det är inget vi kan stoppa, säger Mats Grauers.

Calle Ehrnberg, 17, är mer ett oskrivet kort.
– Vi har valt att inte säga upp några avtal. Vi har valt att inte sparka någon. Vi har erbjudit att man får fullfölja sitt hockeygymnasium. Du får träna med laget – men vi förbehåller oss rätten om du får lov att spela eller inte. Den rätten har vi alltid. Det kan vara olika grunder. Du kanske inte är tillräckligt bra – eller att vi i det här fallet vill ha spelare i vårt J20-lag som är beredda att representera vårt A-lag. Det har vi kommit fram till och diskuterat med berörda. Om de vill försäkra sig om speltid så har vi inga synpunkter på att de går till en annan förening. Det är vad som hänt med Arvid Aronsson-fallet. När det gäller Ehrnberg vet vi inte vad det kommer att utmynna i, säger Grauers. 

Jacob Olbing, 19, har ett senioravtal med Frölunda och har fått en skriftlig varning av klubben för sitt nej tack till A-laget. Han spelar dock vidare med J20-laget.

Jacob Nordqvist, 18, tackade aldrig nej – utan bad om att få rådgöra mig sin agent. Han hålls helt skadelös och spelar vidare med J20.

Frölunda har 67 platser på sitt hockeygymnasium. En utbildning som för varje spelare kostar 400 000 kronor. Där är en av orsakerna till att Frölunda inte accepterar att spelare tackar nej till A-laget. 
– Vi vill veta att de spelare som är här ska vara beredda att representera oss fullt ut. Annars kan vi redan för början ge platsen till någon annan. 

Är det lätt att veta för en 15-åring som ska till att börja gymnasiet?
– Det finns alltid enskilda fall. Om någon vill bryta sitt hockeygymnasiumavtal ett par år, så kanske vi kan hitta olika modeller. Det skulle kunna vara ett avtal som säger att om killen blir framgångsrik och hamnar i NHL, så får vi en del av eventuella NHL-pengar. Vi lägger så mycket pengar på att hjälpa de här killarna. Skulle den här killen lyckas väldigt bra, så mår han inte dåligt av det skvätter lite på oss i framtiden.

Finns det sådana avtal redan?
– Ja, det gör det, svarar Mats Grauers.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.