Nyförvärv nummer fyra: Karl Henriksson flyttas upp från juniorlaget i Frölunda.
Nyförvärv nummer fyra: Karl Henriksson flyttas upp från juniorlaget i Frölunda. Bild: Erik Simander/TT

Frölunda flyttar upp Karl Henriksson: "Jag kommer att ha tålamodet"

Trots värvningsstopp och permitteringar – här är nyförvärv nummer fyra för Frölunda HC: Centern Karl Henriksson, 19, får ett tvåårskontrakt – men ska spela ytterforward.
– Det kan bara utveckla mig! Jag är inställd på det – och kommer att ha tålamod, säger Henriksson.

ANNONS
|

Under CHL-finalen mot Mountfield i Tjeckien i februari slog junioren Henriksson ut A-lagskontrakterade Lucas Raymond från laget på ren konkurrens.

Nu får Henriksson chansen på allvar i Frölunda.

Han har skrivit på ett rookiekontrakt för två år – och blir den fjärde nye spelaren in i A-laget. Backarna Jens Olsson och Filip Johansson är redan presenterade, precis som centern Jan Muršak.

– För min egen utvecklings skulle vill jag spela så mycket som möjligt – och nu är jag i alla fall med i snacket. Jag har chansen, säger Henriksson – som under säsongen både spelade JVM och lånades ut till Södertälje SK i hockeyallsvenskan.

ANNONS

– Det var en väldigt lärorik säsong! Det har hänt väldigt mycket. Jag har spelat på många olika nivåer. Att få känna på seniorhockey har varit bra – och så var självklart JVM en höjdpunkt. Att få känna på hur stort det verkligen var ... det var otroligt häftigt!

Henriksson kommer från Mörrum – och draftades för New York Rangers förra säsongen.

Du pratar om många olika nivåer av spel förra säsongen. Vilken nivå hör du hemma på?

– Nu får jag självklart sikta på SHL! Sedan är det till NHL som jag vill till ... till slut. Men nu har jag bara fokus på Frölunda och att komma in i det på ett så bra sätt som möjligt och att spela så mycket som möjligt. NHL känns rätt långt bort nu ...

Henriksson är rätt liten, 176 centimeter lång och väger 80 kilo.

– Mycket är att lära sig spelet, att det går mycket snabbare. Sedan är min smarthet min främsta egenskap. Jag måste hitta sätt att spela på i seniorhockeyn – och bli starkare och bli bättre på att hitta avslut. Det vill jag jobba på mycket, säger Henriksson.

Han får också byta sin roll som center – mot att bli ytterforward.

ANNONS

– Ja, det är tanken nästa säsong. Det är nåt som bara kan utveckla mig, att spela på många positioner.

Kommer du att ha tålamodet då – eller flytta till en klubb som ger dig en centerplats?

– Det känner jag. Det är jag inställd på nu! Visst vill jag i framtiden ha en centerplats, men jag kommer att ha tålamodet nu. Absolut. Jag ser det som en utbildning!

Alla förvärv som Frölunda presenterat hittills hade signerat kontrakt före det värvningsstopp som SHL införde förra veckan.

Och det stoppet kommer Frölunda att respektera.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS