Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Frölunda vände och vann mot Örebro – efter tunga starten

Max Friberg, 29, klev fram mot Örebro. Först slog han till i powerplay och sedan skickade han pucken i tom kasse och fixade första segern för säsongen för Frölunda.
– Vi är överlag det bättre laget, säger han.

Det började inget vidare för Frölunda mot Örebro. Visst, hemmalaget skapade chanser och tryck i den första perioden men fick inte hål på Jhonas Enroth. Istället fick William Wikman ett läge i boxplay och satte dit pucken.

En rejäl kalldusch för Frölunda, såklart.

Men man skulle repa sig.

Det började i den andra perioden där Nicklas Lasu på något sätt fick in kvitteringen. Ett mål som kanske inte direkt hamnar i kategorin drömmål men som ändå smakade lika gott för målskytten.

– Jag gör inga snygga mål ... men jag tar den, såklart, säger han och fortsätter:

– Det är skönt att vi tar första trean. Den är alltid skön att få överstökad. Det är skönt att vi växlar upp och vänder på matchen på ett bra sätt. Framförallt i andra där vi lyckas göra tre mål.

LÄS OCKSÅ: Äntligen kan Grönlund spela utan smärtstillande

Friberg slog till – både en och två gånger

För ja.

Mål blev det och även i powerplay för Frölunda. En spelform där det minst sagt hackat under inledningen av SHL och när Max Friberg fick öppet mål efter klapp-klapp-spel hade det gått 21 minuter och nio sekunder i powerplay innan första fullträffen kom.

LÄS OCKSÅ: Frölundas premiärmiss – 15 (!) minuter i powerplay utan mål

Innan den andra perioden var över hade Mats Rosseli Olsen prickat dit 3–1. Örebro försökte komma närmare i den tredje perioden och fick in en puck genom Christopher Mastomäki men närmare än så kom gästerna från Närke aldrig.

Istället klev Max Friberg fram och skickade in 4–2 i tom målbur.

– Vi gör två bra perioder i spel fem mot fem. I powerplay har vi lite att jobba på. Sen i sista perioden kommer Örebro ut ganska hårt och där behöver vi vara lite mer förberedda och växla upp för att fortsätta styra spelet, säger han och fortsätter:

– Örebro tog över lite i tredje, framförallt första tio men sedan kom vi tillbaka starkt. Överlag tycker jag vi var det bättre laget i fem mot fem.

LÄS OCKSÅ: Värvningsanalys av Frölundas alla nyförvärv: ”Given succé”

Andra powerplay-enheten sätter press: ”Det är bra”

Klapp-klapp-spelet som föranledde Max Friberg första mål för kvällen i powerplay var en intränad variant. Kanske inte exakt så som pucken gick men grundtanken bakom var uttänkt på förhand.

– Idéerna om attacken efter tekning har vi jobbat på. Det var väl det som stämde för oss i powerplay idag, säger han och fortsätter:

– Det är bra att vi har två enheter som kan sporra varandra. Det är bra för vår första enhet att veta att om de inte är på tå eller gör det de ska då är vi med där också.

Ni känner er som andra enheten fortfarande?

– Vi försöker pusha på och vi vill ju också starta. Samtidigt spelar vi alla för samma sak och göra mål och vinna matcher. Båda enheterna vill ju att det går bra för varandra. Samtidigt är det mer hälsosamt och bra att veta att vi har två enheter som både vill och göra skillnad.

LÄS OCKSÅ: Möt mannen bakom masken – Lasse Johansson är Frölundas nya etta: ”Fått kämpa hårt”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.