Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Frölunda utan attityd tappade serieledning

Frölunda åkte till Karlstad som serieledare – för att möta värsta rivalen i SHL. Men nånstans längs E45 tappades attityden – och Färjestad vann enkelt med 3–0.
– Det är det sämsta vi gjort den här säsongen. På långa vägar, säger en skamsen Simon Hjalmarsson.

Om vi börjar med att titta på statistik från matchen så finns det några saker som står ut extra mycket.

Efter 50 minuter hade Frölunda HC, trots extremt mycket tid i Färjestads zon, bara fått i väg 15 skott mot Arvid Holm i målet.

Dessutom: Färjestad hade täckt 19 skott, jämfört med tre för Frölunda.

– Det är en jättebra kväll – om du som hockeytränare ska bygga tro på att attityd vinner matcher. Med det menar jag att Färjestad vinner fruktansvärt rättvist. De har attityden från minut ett till minut sextio och är så desperata som vi förväntat oss att de skulle vara, säger coach Roger Rönnberg besviket.

Ja, Färjestad bjöd 500 matgäster i restauranger och loger och 50 vanliga åskådare på läktaren på en riktig åktur i den första perioden. Hemma i Löfbergs Arena var det extra allt under 20 minuter – och serieledaren från Göteborg hade svårt med matematiken.

Ett par gånger fick Jacob Nilsson och Pontus Widerström stå alldeles fria framför Johan Mattsson, bortglömda i nåt räknetal som gått fel.

Till slut petade också Oskar Bäck in 1–0 mellan benen på Frölundas målvakt – och det var Färjestads period även om Johan Sundström kunde ha kvitterat när han fick helt fritt skottläge i slutet.

– Första tio är det sämsta vi gjort by far den här säsongen. Vi ska vara glada att det bara står 1–0 efter 20, erkänner Simon Hjalmarsson.

Hur kan ni sakna attityden – när ni som serieledare åker till Karlstad för att möta värsta rivalen?

– Det är så svårt att komma upp till den kampnivån, att möta den desperationen. Det beror vilken motståndare du står emot. Det är som om du ska boxas. Om du går in mot en supertungviktare eller om du ska möta en fjäderviktare. I dag mötte vi en supertungviktare i Färjestad – som var blodtörstigt. Då gäller det att komma upp i den nivån. Det är det vi inte lyckas med i dag, säger Roger Rönnberg.

En usel första period följdes av en helt okej andra för Frölunda. Men laget har fortfarande stora problem med en man mer på isen, letar hellre passningar än skott.

Och när skotten väl kom, ja … då fanns det en grönklädd kropp i vägen för det mesta. Den offerviljan såg inte ut att finnas i Frölunda, som ofta tog en tur eller passning extra än att gå rakt mot målet.

– Vi är alldeles för runda. Visst, det är en del zontid – men det är ingen attack mot mål. Vi hamnar på utsidan, får inga riktiga avslut – och när vi väl får det så är vi utboxade och får ingen skymning på de skotten heller, analyserar assisterande kaptenen Simon Hjalmarsson.

I tredje perioden tog det dessutom bara 34 sekunder innan pucken låg bakom Johan Mattsson i nät. Ett smått juniormässigt försvarsspel av Jesper Sellgren och en mindre lyckad insats av Frölundas keeper – och Michael Lindqvist kunde dubblera Färjestads ledning.

Färjestad kämpade helt enkelt ned Frölunda.

– Vi ska kunna ta oss in mer på mål – men de spelar mer desperat än oss. På en lång säsong blir det så här. Det finns inga ursäkter, men kroppen och skallen synkar inte och då funkar ingenting. I dag var allt en halvsekund för sent – och då käkade de upp oss i stället, säger Simon Hjalmarsson.

Och när Carl Jakobsson ökade på till 3–0 var förstås matchen körd. Ett blekt Frölunda tappade serieledningen till Luleå.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.