Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Frölunda starkast – till slut

Mer rörlighet, önskade Roger Rönnberg inför matchen mot Brynäs. Och jodå … det är precis vad han får. Frölunda vinner till slut i Gävle – 4–3 efter sudden och utökad serieledning! Jens Olsson står för två mål och två assist.

Frölunda HC hade det svårt mot Örebro HK i torsdags. Backarna fastnade vid blålinjen, spelet blev statiskt – och det skapades inte särskilt mycket framåt. Lägg till det ett försvarsspel som inte kom upp till samma nivå som tidigare under säsongen.

Det upptäcktes av coachteamet, som skruvade lite på spelsystemet.

Mot Brynäs är det skillnad direkt.

Backarna kommer med fart, med mod, med skicklighet – och när Ryan Lasch kommer vid sargen och släpper pucken inåt vandrar Jens Olsson med mot Brynäskassen. Skottet är klockrent och Veini Vehviläinen kan bara blicka mot mediekuben i Monitor ERP Arena i Gävle.

Där står det 0–1 efter 20 minuters spel.

– Det är lite så målet kommer till! Vi får ett tillfälle när de stirrar puck och jag får fri gata att gå in. Det är små detaljer som vi pratat om – och det är framför allt det defensiva som vi inte hade senast mot Örebro, analyserar Jens Olsson efter sitt femte mål för säsongen.

Han tillägger:

– Finns det möjlighet så ska vi gå – och det gäller att läsa läget. Det är vår forward som avgör om vi kan gå eller inte. Vi ska vara rörliga på blå – och det statiska som vi hade mot Örebro gjorde att vi inte skapade något. Då kom vi bara på utsidan och kom inte in på dem …

Det ser bra mycket bättre ut i Gävle … för i numerärt överläge kommer Frölunda med fart – och Patrik Carlsson förlänger pucken till en framstörtande Ryan Lasch.

0–2 på ett riktigt vackert mål.

Det är för övrigt poäng nummer 31 för Lasch efter 23 spelade matcher i SHL.

I fjol var Max Friberg och just Patrik Carlsson bäste poängplockare i Frölunda med 29 poäng på hela säsongens 52 grundseriematcher.

Så mycket betyder alltså den lille amerikanen.

LÄS MER: Frölunda byter tröja – för barnens skull

Men sen kommer ytterligare ett numerärt överläge för Brynäs – och då håller det inte riktigt längre. Dansken Nick Olesen klipper till på ett direktskott som sitter högt bakom Matt Tomkins i Frölundas kasse.

Kanadensaren har strax innan en ruskigt vass räddning när Brynäs har numerärt överläge.

– Det vi vill göra är att spela bra fem mot fem – och det tycker jag att vi gör! Men vi tar ett par onödiga utvisningar och det får vi sluta med, säger Frölundas coach Roger Rönnberg.

Direkt i den tredje perioden får Ryan Lasch med sig en billig utvisning, då Chay Genoway slashar Frölundas poängkung på handsken.

Och gissa vad som händer då?

Jens Olsson bombar in 1–3, på pass från Lasch. Olssons sjätte mål för säsongen – och amerikanens poäng nummer 32 på 23 spelade matcher.

Men Brynäs har direkt lite tur, när pucken studsar på Elmer Söderbloms skridsko och ger Nicklas Danielsson en snabb reducering till 2–3.

Strax därefter kommer tjecken Michael Spacek i andra friläget – men lyckas skjuta Brynäs finske målvakt Veini Vehveläinen rätt i plocken!

I stället har Brynäs hittat ny fart – och när Oscar Eklind skickar i väg ett till synes ofarligt skott mot Matt Tomkins letar sig pucken in till 3–3.

Rättvist? Inte det minsta.

LÄS MER: Så fick Frölunda tillbaka skrattet i vardagen

Och 3–3-pucken vill garanterat Frölundas kanadensiske keeper ha igen.

Det blir sudden death – och där är Frölunda allra starkast. Jens Olsson ordnar sin fjärde poäng i matchen när han spelar till Michael Spacek, som skickar pucken vidare till Karl Henriksson, som skickar pucken i nät.

3–4 där – seger och två poängs utökad ledning i SHL, då Rögle förlorade med 1–4 mot Leksand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.