Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frölunda sparkar och stänger av spelare

Frölunda har sparkat och stängt av juniorspelare – för att de tackat nej till spel med A-laget. – Vi kan inte ha spelare som säger nej till spel, säger huvudcoach Roger Rönnberg.

Bakgrunden är denna; För drygt tre veckor sedan hade Frölunda kris på backsidan. Det saknades spelare – och Roger Rönnberg tittade direkt på juniorlaget. Det har ju fungerat förr, så att säga.

Frågan gick till Calle Ehrnberg, Arvid Aronsson, Jacob Olbing och Jacob Nordqvist. Men de tre förstnämnda tackade nej – för om du spelar i SHL finns en risk att du bränner din chans att gå på ett amerikanskt college. Nordqvist bad om att få prata med sin agent – och då gick spelplatsen till Markus Christensson, som debuterade i SHL.

Nu har Frölunda agerat. 

Arvid Aronsson har enligt uppgift till GP förbjudits att träna med J18 och J20 i Frölunda – och får bara gå kvar på hockeygymnasiets undervisning. Calle Ehrnberg har stängts av från spel och träning i J20. Han får bara träna med J18-laget.
Jacob Olbing spelar dock vidare med J20-laget, precis som Jacob Nordqvist.

Hävdar ni från Frölundas sida ett kontraktsbrott vid ett nej till A-lagsspel?

– Jag vill inte gå in på de juridiska termerna. Jag passar på de juridiska frågorna, säger Christian Lechtaler.

Roger Rönnberg, tränare i Frölunda, ser problemet större än så,
– Collegereglerna säger att du inte får ha deltagit i en professionell verksamhet. College är för amatörer, så egentligen får du inte ens träna med vårt A-lag – och absolut inte spela i SHL eller CHL och sedan gå till college. Det skapar ett jätteproblem för oss, för vi kan från en dag till en annan plötsligt behöva tre backar. Säg att vi får en magsjuka. De sex backar som spelar i J20 måste vara de som är närmast att plocka upp. De har tränat på vårt spel, så jag vet att de är redo precis som Rasmus Dahlin, Filip Westerlund, John Nyberg och Jacob Larsson är. De har gått den vägen. 

Han fortsätter:
– Det blir en jätteknepig situation för oss, där vi har killar som blir uttagna till match och plötsligt tackar nej. Så kan vi inte ha det. Vi måste vara tydligare i vår kommunikation. Spelar du i vårt juniorlag, då gör du det för att du förbereds för att på riktigt kunna spela i vårt seniorlag.

Rönnberg ser också Frölundas sätt att jobba som en nödvändighet för att kunna fortsätta verksamheten.
– Vi har 67 dyrbara utbildningsplatser, där jättemånga av Sveriges juniorer skulle vilja vara med för att få en chans ... så vi kan inte ha tre-fyra backar där som inte vill spela med vårt A-lag. Vi ser på föreningen först.

GP har pratat med Pontus Norén, agent på AMA, som företräder Arvid Aronsson.
– Vi kommer att uttala oss, men vi vill inte göra det för tillfället.
Även spelarfacket Sicos generalsekreterare Erik Zachrisson är fåordig – när det gäller de specifika fallen med Frölundaspelare.
– Stämmer de uppgifter som du presenterar, att spelare stängts av, så är det naturligtvis inte alls bra. Jag får återkomma i fallen, säger Zachrisson.

Frölundas högste sportslige chef, general manager Christian Lechtaler, vill inte säga att Frölunda har sparkat spelare – utan pratar i stället om lösningar och åtgärder som hålls internt.

Men Arvid Aronsson har fått beskedet av Björn Liljander och Mikael Ström på Frölundas Academy att han inte är välkommen i U16, J18 eller J20?
– Arvid Aronsson tillhör vårt hockeygym, helt korrekt.

Det låter som han är sparkad eller avstängd i mina ögon?
– Jag kommenterar inte det. Han är inte sparkad från Frölunda. Vi sparkar inte spelare, säger Lechtaler.

Har Aronsson ett fribrev att förhandla med en ny klubb?

– Jag vill egentligen inte kommentera det. Det är process som sker nu. I det stora hela: Vi kommer aldrig stoppa någon från att spela eller jävlas. Vi vill att alla spelare ska träna och spela och lyckas. Sedan händer det saker och det blir konsekvenser av det. Men vi kommer aldrig vara nån bromskloss.

Men är det inte precis vad ni har gjort?

– Om han vill göra nåt annat, nån annanstans ... du får ge den här processen lite tid. Det kommer att bli en bra lösning för alla.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.