Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Frölunda slog ut Leksand i grinigt möte – nu väntar Rögle

Efter segern uppe i Leksand satt Frölunda i förarsätet i kvartsfinalen i Champions Hockey League. Efter 3–3 hemma i Frölundaborg var avancemanget klart och nu väntar ännu ett svenskmöte i semifinalen.
– Det satt hårt inne men vi gör en bra match, säger Nicklas Lasu.

Segern uppe i Leksand förra veckan var blytung för Frölunda. Då slutade det med 5–2 efter tre raka mål i den tredje perioden och där och då var uppförsbacken givetvis tuff för laget från Dalarna.

Det krävdes med andra ord att Leksand skulle hämta in tre mål bara för att ta returen till en förlängning.

Det blev visserligen tre mål för Leksand.

LÄS MER: Ryan Lasch om lagkamraternas markeringar: ”Jag älskar det!”

Men Frölunda gjorde också tre och därmed var avancemanget klart för hemmalaget inför ett jublande Frölundaborg.

– Det satt hårt inne men det var bra ändå. Det blev lite darrigt i några minuter men överlag gör vi en bra match, säger Nicklas Lasu.

Skönt med lite slutspelskänsla?

– Ja, det är klart det blir lite extra! Slutspelsmatcher är alltid roliga att spela för det är ju något annat. Det är mer på spel. Det är vi eller det andra laget och det är en extra krydda på det hela.

Hur tidigt känner man att det är slutspelskänsla?

– Det är dagen innan när vi börjar förbereda oss. Det blir en nivå till och du vet att det blir ännu viktigare och samtidigt bara jäkligt kul.

LÄS MER: Filip Hasa återvänder till Frölunda – för en enda match

Ute på isen skulle Leksand dock ta ledningen och inte bara en gång utan tre gånger. Det började med att Mikael Ruohomaa styrde in pucken innan Ryan Lasch fick öppet mål och då kunde inte amerikanen missa.

Det fortsatte med att Patrik Norén hittade luckan bakom Matt Tomkins innan det var dags för Max Friberg att kvittera i boxplay.

Ni förstår redan vad som hände i tredje perioden?

Jo, Nils Åman gav Leksand ledningen men även den gången skulle kvitteringen komma när Elmer Söderblom hittade rätt.

LÄS MER: Liam och Noah Dower Nilsson om saknaden efter döda mamman

Där och då var matchen över och Frölundas resa mot ännu en final fortsätter. För att klubben satsar på Champions Hockey League är ingen direkt överraskning och så även i år.

– Om man tittar tillbaka på de tidigare åren så har vi byggt gruppen lite tidigare i och med matcherna här. Vi kommer in i slutspelsmatcherna och får öva på det och träna på det som lag. Det är något som inte bara bygger gruppen utan även ger energi över hela säsongen, säger Nicklas Lasu.

LÄS MER: Niclas Kronwall om Elmer Söderblom: ”Har tagit chansen”

Nicklas Lasu var inte ensam om att njuta efter att laget hade besegrat Leksand.

– Det är en skön känsla! Det här är bra att ta med oss in i uppehållet nu. Alla är lyckliga över att vi har vunnit en slutspelsmatch. Jag tycker att vi spelade bra och vi är nöjda med resultatet, säger Ryan Lasch.

Du gillar slutspelsmatcherna?

– Ja, det ligger i min natur och jag tycker det lockar fram det bästa ur mig och höjer mig ännu mer. Det ger mig en nivå till och mer spets och det syns idag om man tittar närmare på det. Jag tycker att jag svarade upp bra och höjde mig.

LÄS MER: Matt Tomkins om framtiden: ”Om jag behöver gå en annan väg får jag acceptera det”

Nu väntar som sagt Rögle i semifinalen.

– Det är precis det som vi behöver, tror jag! Det ska bli ett snäpp svårare för varje steg i en turnering om du ska ha chans att vinna något. Så det är bra. Jag tycker att vi spelmässigt gjort flera bra prestationer och stora delar av matcherna emot dem har varit bra, men vi har inte haft effektiviteten så att vi har vunnit. Men spelmässigt har det varit jämna bataljer, så det är bra att vi får tävla emot dem! Bra att vi får tävla mot bra lag, säger Roger Rönnberg.

Bara det innebär pengar på kontot. En seger I hela turneringen är dessutom mer värd än någonsin och vinnaren av Champions Hockey League får för enbart finalen i sig 5,1 miljoner kronor.

Innan dess är det dock dags för nästa turnering.

För något mer spel i vare sig CHL eller SHL blir det inte innan årsskiftet för Frölunda som istället tar en tidig julvila innan det kring jul är dags för spel i klassiska Spengler Cup.

Segrare i Champions Hockey League

2014-15: Luleå HF

2015-16: Frölunda HC

2016-17: Frölunda HC

2017-18: JYP

2018-19: Frölunda HC

2019-20: Frölunda HC

2020-21: Inställt på grund av coronapandemin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.