Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Frölunda skrotar indianen – efter 25 år

Efter 25 år har har Frölunda bestämt sig – indianen ska skrotas.
– Det här beslutet är ett av de svåraste beslut vi i styrelsen någonsin har tagit, säger ordföranden Mats Grauers.

Det har diskuterats. Det har vridits och vänts. Till slut kom det också ett beslut från Frölunda.

Under torsdagen meddelade klubben att man väljer att skrota indianen. Logotypen som klubben varit förknippad med sedan 1995.

– Styrelsen har alltid föreningens bästa inför ögonen. Det är vår uppgift att ha det. Det innebär också att vi ska ha förmåga att se in i framtiden när vi fattar beslut så att vi kan föra den här organisationen från något riktigt bra till något ännu bättre. Det är i det perspektivet vi har tagit det beslutet, säger föreningens ordförande Mats Grauers och fortsätter:

– Det är viktigt att säga att vi pratar om en logotyp. Vi pratar inte om vårt varumärke. Vi har vår karaktär och den kommer vi inte byta. Vi kommer byta logotyp nästa sommar. Det har varit ett oerhört svårt beslut. Men vi känner att det är det rätta beslutet.

LÄS MER: Historien bakom – så gick det till när Frölunda fick sin indian

Vidare berättar man att indianen kommer att finnas kvar under säsongen som drar igång på lördag, både av praktiska och ekonomiska skäl. Tanken är att man ska ha sin nya logotyp på plats till nästa säsong.

– Vi kommer leva på precis som vanligt denna säsongen. Det är inte möjligt att byta detta på kort tid. Vi går in i en stor process nu. Vi kommer återkomma till hur den ser ut, säger Mats Grauers.

Supporterföreningen Goa Gubbars ordförande Marco Viera är kritisk till att indianen tas bort ur föreningens emblem och namn. Han menar att styrelsen inte lyssnat på supportrarna i frågan.

– Vi lyssnar naturligtvis men vi har också gjort en konsekvensanalys som ligger till grund för styrelsens beslut. Där har vi prövat att behålla logotypen eller byta ut den. Med det som underlag är vi ganska tydliga med att det är rätt att byta. Jag är övertygad om att indianen kommer leva, och den ska leva. Men inte i vårt namn, under vår logga från nästa år. Det finns så mycket positivt som många upplevt ihop med indianen och det ska vi vårda. Vi ska tycka att det var en fantastisk tid, men det innebär inte att vi inte kan byta, säger Mats Grauers om kritiken.

Sångaren: ”Ta bort indianjäveln”

GP har tidigare skrivit om processen som skulle ligga bakom byte av logotyp. Bland annat gav Martin Westerstrand, sångaren i bandet Lillasyster som gjort Frölundas introlåt, sin syn på ett eventuellt byte.

I låten Till Scandinavium hörs han nämligen sjunga ”Enda sedan jag var liten har jag vetat att jag är en indian”.

– Ta bort indianjäveln! Gör det bara. Det är inte viktigt överhuvudtaget, sa han till GP då.

LÄS MER: Indian eller inte – här är Frölundas svåra arbete

Även livslånga supportern Erik Andersin berättade då att indianen borde skrotas.

– Jag tycker Frölunda gör rätt i att byta bort indianen. Jag tycker den här gjort sitt och det är dags att gå vidare. Jag vill se att Frölunda går tillbaka till Västra Frölunda HC och samtidigt byter tillbaka till den gamla VFHC-skölden. Jag älskar det klubbmärket och jag tycker att det hade blivit ett mycket bättre "varumärke" för Frölunda. Det är ett klubbmärke av högsta klass, enligt mig.

Joel Lundqvist, lagets kapten, var däremot inte lika övertygad.

– För mig är indian en krigare, nån som går på jakt. En hårding. Jag tycker att det varit ett passande namn att ha, sa han.

”Finns goda skäl”

Frölundas huvudtränare Roger Rönnberg ser inte det här som ett brott mot klubbens historia.

– Första känslan är att det är tråkigt. Vi sammankopplar indianen med något positivt. Nästa tanke är att det finns goda skäl. Jag litar på att de som tagit beslutet funnit skäl för det här. Ska man fatta ett så tufft beslut finns det starka skäl, annars tar man inte det beslutet.

Förstår du att fans är arga över beslutet?

– Ja, jag förstår att det väcks känslor. Samtidigt så ser jag fortfarande VF-tröjor på läktaren som visar historian den här klubben har. Västra Frölunda har blivit Frölunda Hockey. Jag tycker inte folk ska kapa av sig armarna. Indianen är ett kärt minne som kommer leva kvar om förhoppningsvis 100 år. Klubben slutar inte med det här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.