Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Frölunda segrade i händelserik tillställning

Det är det utskällda spelarna som ser till att Frölunda vinner i Luleå. Johan Gustafsson storspelar i målet – och Pathrik Westerholm gör två av målen i 3–2-vinsten.
– Man får inte tänka så mycket på vem som säger vad och vem som tycker så hit och dit, säger målvakten.

Efter Johan Gustafssons inledande matcher den förra säsongen så hade han en usel statistik. Räddningsprocenten nådde inte upp till blygsamma 80, sämst i ligan.

Efter fyra matcher i årets grundserie är situationen en helt annan: Nästan 96 procent, bara med Växjö Lakers landslagsmålvakt Viktor Fasth före.

– Statistik efter fyra matcher är inget du ska stirra dig blind på. Det är nåt du kan kolla på efter säsongen, säger Johan Gustafsson snabbt.

Men en jäkla skillnad mot förra säsongens inledning?

– Ja, herregud. Verkligen. Jag har mycket hellre en hög procent ...

LÄS MER: Frölundas fem bästa spelare mot Luleå

Tillsammans med tvåmålsskytten Pathrik Westerholm är Gustafsson den store matchhjälten. I den sista perioden, när Luleå pressar för kvittering, gör han en helt magisk räddning.

Målet är öppet, JG på mage – men han räddar med nåt slags märklig skorpionhuggsrörelse med benet.

– Jag hamnar lite fel, men försöker få upp nånting som kan stoppa pucken. Den här gången touchar den på skridskon. Lite flax, lite skicklighet!

Om målet: "Den var inövad"

Det är en rätt märklig första period av matchen i Coop Norrbotten Arena – där Frölunda tror att comebackande Viktor Ekbom har skjutit sitt allra första mål för klubben. Men Sebastian Stålberg har puttats in i målgården, målvakten Joel Lassinantti blir störd – och efter videogranskning döms målet bort.

När Luleå sedan tar ledningen ligger Tim Söderlund på mage i motståndets zon. Han har blivit crosscheckad i ryggen – och Frölundas coach Roger Rönnberg vill att målets ska dömas bort på grund av interference.

I den andra perioden spelar Frölunda bättre – och får också utdelning. 29-årige backen Anders Grönlund skjuter inför ögonen på släkten från Piteå – och tror att han blivit målskytt.

Men det är Pathrik Westerholm som styr in kvitteringen till 1–1.

– Den var inövad, berättar backen Anders Grönlund stolt efteråt.

– Vi har stått och tränat lite på det, ja. Det kanske har hjälpt till, säger Westerholm blygsamt.

LÄS MER: Succéns baksida – överflödets förbannelse

Sedan slagskottar Gustav Lindström in sitt första SHL-mål någonsin. Joel Lundqvist skymmer smart – och flyttar sig precis när skottet kommer. 1–2, ledning för Frölunda.

Westerholm stor hjälte

I tredje pressar Luleå för en kvittering – och lyckas även om Johan Gustafsson storspelar. Men direkt efter målet passar Samuel Fagemo fram till sitt andra mål för kvällen – när Pathrik Westerholm driver in på mål med fart och lägger in den vinnande pucken.

– Jag fick en bra pass, backen är lite för långt upp – och det är rätt tomt in. Det var skönt att få hänga dit den när vi precis har släppt in 2–2, säger Westerholm.

Han och brorsan Ponthus bildar tillsammans med nytillskottet Samuel Fagemo den bästa kedjan för kvällen.

– Det är klart att det skönt att hjälpa laget att vinna! Vi gör inte den spelmässigt bästa matchen, men i dag sitter puckarna. Vi blir lite passiva i tredje, men vinner ändå.

Fagemos del i kedjan?

– Han har kommit in med självförtroende, fart och energi. Han har hjälpt oss att få upp farten i kedjan.

Har du någon gång tvivlat på dig själv – varför kommer inte poängen?

– Det är klart att man alltid vill göra mål och poäng. Vi jobbar hårt varje dag för att bli bättre – och i dag sätter jag två. Det är skönt, säger Pathrik Westerholm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.