Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Frölunda saknar spets – kvartsfinal i fara

Ett frustrerat Frölunda gör inte mål längre – och Johan Sundström har en lösning. Högre skott mot målet. Och fler skymningar av målvakt.
– Jag hade gärna sett att vi skjuter högre. Målvakterna är ofta nere, så över axlarna med skotten!

Frölunda har förlorat sju av de nionde senaste matcherna, för även om det spelmässigt är ett fall framåt mot tabellettan Rögle BK blir det till slut 0–4 på mediekuben i ett öde Scandinavium.

För andra matchen i rad lyckas ingen i Roger Rönnbergs gäng spräcka nollan – och det är många frustrerade röster som hörs i laget.

Ta bara händelsen när coach Rönnberg vid Rögles 0–2-mål blir så upprörd att han lyckas dra på sig ett straff för olämpligt uppträdande mot domarna.

Vid efterföljande numerära överläge kunde förstås Rögle göra 0–3 – och den här lördagen var förstörd.

– Domaren tar den utvisningen på mig – och det har jag bett laget om ursäkt om. Jag ska aldrig ge domaren en chans att ta en abuse, säger Roger Rönnberg skamset efter matchen.

Kapten Joel Lundqvist fyller i:

– Det är jävligt tufft. Roger är en het coach – och det är hans styrka. Men det kan ibland bli hans svaghet också när det kokar över. Domarna har ett öga på honom, så det behövs inte mycket ibland för att han ska få ett straff … det är klart att det blir olyckligt!

Saknas flyt – och spets

Men den händelsen var långt från det enda som grinade emot Frölunda.

Det fanns ett bortdömt mål för Johan Sundström, ett ribbskott från Jesper Sellgren – och missade frilägen för Simon Hjalmarsson, Max Friberg och Robin Alvarez.

Ni kanske inser att Frölunda i dagsläget saknar effektivitet, spets och flyt.

Just Johan Sundström är nykter i analysen.

– Det är frustrerat. Jag tycker nånstans att det är en jämn match mot Rögle. De tar tillvara på sina chanser – och vi gör inte det. Vi sliter och kämpar för det, men har just nu väldigt svårt att göra mål …

Han har några tips som han vill se Frölunda genomföra.

Ett av dem är höga skott.

– Jag hade gärna sett att vi skjuter högre, rent personligen. Målvakterna är ofta nere, så över axlarna med skotten!

Ett annat tips är mer skymningar.

– I vartannat avslut så saknar vi en kille framför mål. När du är inne i ett flow så bryr du inte dig så mycket, för då kommer det naturligt. Men nu är vi inne i en period när det känns som vi inte har det sista lilla för att få det att tippa över …

LÄS MER: Hete Simon Ryfors – på väg till NHL?

Kapten Joel Lundqvist är också inne på samma spår. Han ser att laget jobbar, men att det inte vill sig i avgörande lägen.

– Exakt. Det vill sig inte i den sista touchen – och det går inte att krama klubban hårdare heller. Jag tycker att vi kommer till lägen, vi har avslut. Däremot finns det vissa powerplay som vi kan göra bättre, säger han.

Stundtals fall framåt – trots allt

Ja, i spel fem mot fem var Frölunda minst lika drivande som gästerna från Ängelholm – men när hemmalaget fick spela numerärt överläge i Scandinavium avlossades det knappt ett skott.

– Jag kommer inte att sitta här efter tre raka förluster och noll gjorda mål i två raka matcher och säga att det är ett fall framåt. Bitar av matchen är det – men vi måste vara ärliga och självkritiska mot varandra. Vi måste ta matcherna hela vägen och vara mycket mer cyniska framför allt när vi ligger under med 0–1. Då kan vi inte rusa i väg och ge motståndarna de här kontringarna som de får, säger Roger Rönnberg.

Raymond borta ett tag framöver

Frölunda HC kommer dessutom att sakna supertalangen Lucas Raymond, som skadat sig i armen, en tid framöver. Det ska inte vara något benbrott, utan mer muskulärt.

– Det kommer ett besked på måndag om exakt vad som gäller, säger Roger Rönnberg.

LÄS MER: Så ska Frölunda vända på svaga trenden: ”Lätt det blir pannkaka av allting”

LÄS MER: Svaga formkurvan som stör spelarna i Frölunda: ”Ingen av oss är nöjd”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.