Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: MICHAEL ERICHSEN

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Frölunda mot semifinal i CHL – Lasch borta?

Frölunda har grepp om semifinalplats i CHL efter 4–1 borta mot Brno. Men hur illa är egentligen skadan på Ryan Lasch?
– Det är en gammal skavank. Han undersöks i morgon, lugnar coach Roger Rönnberg.

Frölunda vinner alltså den första kvartsfinalen av två borta mot Kometa Brno i Tjeckien – och har ett jätteläge inför returen hemma i Frölundaborg på tisdag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag leder hellre med 4–1 än ligger under med 1–4, säger coach Roger Rönnberg efter matchen.

Men det finns ett stort frågetecken när det chartrade jetpropellerplanet lyfter mot Landvetter på tisdagskvällen.

Ryan Lasch utgår – och alla som sett Frölunda spela i vinter vet hur pass mycket han betyder för laget. Han leder poängligan i SHL, likaså i Champions Hockey League.

Vid nedsläpp i Tjeckien har han skjutit två mål och 12 assists på åtta CHL-matcher. När kvartsfinalen är över har han ökat på med tre framspelningar till mål, men också tvingats utgå skadad.

– Vi tror inte att det är någon fara. Det är en gammal skavank som han slår till. Han ska undersökas i morgon, så får vi se, säger Roger Rönnberg.

Inget nytt , alltså?

– Nä, det är inget nytt. Absolut inte.

Inledningen av matchen blir annars sönderryckt – av utvisningar. Först slashar Ponthus Westerholm ut sig tidigt, men den gången spelar Frölundas box riktigt bra i försvaret. En stund senare gör dock Mats Rosseli Olsen samma sak, men skriker samtidigt något till domarna och får en extra tvåa i utvisningsbåset.

Då tar Kometa Brno ledningen – och pressar även för ett andra mål med snabba vändningar.

"Purre" hittar målet

I slutet av perioden får dock Frölunda en utvisning (fyra minuter för boarding) med sig – och i numerärt överläge lossnar målskyttet äntligen. Rhett Rakhshani hittar Ryan Lasch som i sin tur ger fritt läge för Patrik Carlsson. Han får stå och sikta – och hittar krysset!

Kvitterat med 26 sekunder kvar av perioden.

I andra periodens inledning fortsätter Frölunda med numerärt överläge – och det tar bara 18 sekunder innan Patrik Carlsson bjuder på en repris. Han hittar krysset igen, passningen återigen från Ryan Lasch.

Sedan ser det ut som Brno har en puck inne, skott i ribban och ner – men domarna låter spelet fortgå. På kontringen skjuter Mats Rosseli Olsen säsongens allra första mål och målet godkänns.

1–3 – och det kommer mer.

– De tittar på det, domarna. Det är nära för Brno – men inget mål, pustar Roger Rönnberg lättat.

LÄS MER: Så ska Frölunda slå ut tjeckiska tungviktarna

"Alla lag går igenom det"

Poängkungen Ryan Lasch tacklas därefter mot sargen – och det blir riktigt irriterat. Jacob Moverare markerar, tar en fight – och åker ut. Men Frölunda får spel i fem mot tre – och Chay Genoway dundrar in Frölundas fjärde mål för kvällen.

Passningen? Ryan Lasch – hans tredje poäng för kvällen!

Men efter det utgår den amerikanske poängkungen. I tredje perioden är det ganska avslaget – och varken Frölunda eller Brno attackerar mot mål.

På tisdag spelas returen i Frölundaborg.

Men först väntar dock Örebro borta i SHL på torsdag.

– Det är kul att målskyttet är i gång igen. Det går upp och ner under en säsong. Det finns inget lag som är konsekvent med det. Vi såg att Växjö hade problem i början av säsongen, innan de kom igång – så alla lag går igenom det. Men givetvis är det skönt att se att vi får fart på det igen, säger Roger Rönnberg.

Han får också se ett spel i numerärt överläge som fungerar – med tre mål!

– Det är väldigt bra! Det är mer attackerande. Det är fler som deltar, fler skott. Det är precis som killarna själva har velat att det ska se ut, säger Roger Rönnberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.