Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Frölunda missar direktplats till kvartsfinal

Det är inte Frölundas år så här långt. 2–3 mot Växjö Lakers betyder missad direktchans till kvartsfinal.
– Det som fortfarande är bra är att det finns en stor tro på vårt lag i omklädningsrummet, säger kapten Nicklas Lasu.

Det är ett beslutsamt Frölunda HC som åker ut i Vida Arena för SHL-match nummer 51 av 52. Ett Frölunda som letar formen – och kanske hittat den under tretton dagars speluppehåll?

– Jag tycker att det är kul att vi kan se ut så här efter ett nästan två veckor långt uppehåll! Att komma ut i den första perioden och spela i det tempo och med den frenesin som vi gör. Att killarna kan ha den attityden och inställningen – det är bra, säger Roger Rönnberg.

För Frölundas coach får se ett spel som är fantasifullt, rörligt och fyllt av attack mot mål.

Följaktligen tar laget också ledningen.

LÄS MER: Frölundas Christoffer Ehn riskerar avstängning efter matchstraff

Backen Stefan Elliott driver pucken mot mål, Max Friberg spelar fram till Robin Alvarez – som sätter 0–1 i tom kasse bakom en bortlurad Viktor Fasth i Lakers kasse.

Det finns bud på mer – för kedja efter kedja i Frölunda visar att de minsann vill spela bättre än vad laget har visat under 2021.

Men när Patrik Carlsson drar på sig två plus två för hög klubba … ja, då kvitterar Växjö bakom en storspelande Johan Mattsson i Frölundas mål.

– Vi tar för många utvisningar. Första halvan av matchen så tar vi elva minuter som vi behöver spela bort i boxplay – och det förstör rytmen för oss, säger Roger Rönnberg.

Mattsson med hjärnskakning?

Johan Mattsson i målet har också några briljanta räddningar, mest minns vi benparaden på Richard Gynges styrning framför målet – men i andra perioden kommer Lakers två mot noll och sätter ledningspucken.

Inte blir det bättre när Frölundas forward Christoffer Ehn kör över Viktor Fasth när han tar vägen in i Lakers-målvaktens målområde. Det blir matchstraff direkt och fem minuters numerärt överläge för Växjö.

En stund senare skjuter Robert Rosén pucken rätt i skallen på Mattsson – som blir liggande. Länge. Han försöker spela, men tvingas byta en stund senare.

– Jag vet faktiskt inte hur det är med honom, säger Roger Rönnberg – men risken kan vara en hjärnskakning.

En bit i tredje perioden är det Växjö som gör 3–1 bakom Mattssons ersättare Niklas Rubin. Emil Forslund skjuter utifrån och hittar krysset.

Bra spel – i fem mot fem

Nicklas Lasu reducerar dock en stund senare – och visar att Frölundas spel i fem mot fem faktiskt är bra i den här matchen.

Men det blir förlust – och missad direktplats i kvarten.

– Det är skönt att få in pucken i alla fall – för det var ju ett tag sedan jag gjorde mål senast, säger lagkapten Nicklas Lasu efter säsongens sjätte mål.

Kan det till och med vara positivt att få spela play in – och matcha i gång?

– Det är ett steg framåt i den här matchen, men har fortfarande saker att jobba på! Det som fortfarande är bra är att det finns en stor tro på vårt lag i omklädningsrummet när vi pratar med varandra, säger Lasu.

Han fortsätter:

– Vi har sett våra toppar i vissa matcher och sagt: Åh, herregud! Är vi så här bra? För oss gäller det att komma dit. Nu! Vi är där vi är nu – och det har vi vetat om ett tag. Nu får vi ladda om för sista grundseriematchen och bygga för det sätt som vi faktiskt vet att vi kan spela på. Vi måste ta med oss något bra in i slutspelet!

LÄS MER: Jan Muršak tror fortfarande Frölunda kan gå hela vägen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.