Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frölunda kopplade guldgrepp - Fälth matchhjälte

Frölunda är en match från det första guldet på elva år. Matchhjälte – den dumpade backen Elias Fälth. …– Jag har skött mig hyfsat i år, säger han efter matchen.

Frölunda    3
Skellefteå    2


Utvisning efter utvisning senast för Frölunda uppe i Skellefteå, trots det blev det seger. I Scandinavium såg det ut att vara på väg mot en liknande bedrift. Efter den snabbaste perioden på väldigt länge – 28 minuter tog den första perioden.

I den andra perioden åkte Robin Figren ut för en onödig slashing i offensiv zon. Exakt det som Frölunda ville städa bort. Då passade Skellefteå på. John Norman hittade Patrik Zackrisson som var iskall och tryckte in pucken bakom Johan Gustafsson som inte hängde med. När Johan Sundström kort därefter åkte ut såg det illa ut för Frölunda.
– Vi har en stark tro på det vi gör och ett lugn i vårt spel. Oavsett om det blir mål hit eller dit så börjar vi inte jaga massa mål direkt, vi vet att det är en lång match och det räcker med ett mål i slutet. Jag tycker vi krigar otroligt bra som grupp och i slutändan får vi lön för mödan, säger Fälth.

Publiken i Scandinavium försökte göra sitt och efter flera ganska solklara utvisningar för Skellefteå åkte tillslut Tim Heed ut. Då slog Frölundas poängkung Ryan Lasch till med ett mål han knappt han fatta att han gjorde. Sundström hittade back till Lukas Bengtsson vars skott studsade utanför, Artturi Lehkonen petade fram pucken till Ryan Lasch som på något sätt fick in pucken.

En minut och tio sekunder senare var det dags igen – Lasch hittade till Lehkonen som serverade Johan Sundström som inte gjorda något misstag. 
Den sista perioden hann knappt börja innan Erik Forsell slog in kvittering. Helt ohotad fick han ta hand om en billig retur från Johan Gustafsson. Kvitterat efter endast 18 sekunder och en drömstart på tredje för Skellefteå. Men Elias Fälth  backen som redan fått klart från Frölunda att han inte blir kvar nästa säsong slog till. Med ett snabbt skott från backposition överlistade han Erik Hanses.
– En rätt skön känsla får man säga ... jag fattade inte att det var mål innan Fantenberg kom i full galosch, säger Fälth.

Du verkar trivas i slutspelet?
– I år har jag skött mig hyfsat får jag säga.

Segern innebär 3-1 i matcher för Frölunda och chans att spela hem guldet redan på söndag. Då uppe i Skellefteå.
– Vi ska göra vår bästa match för säsongen, säger Johan Sundström.

För Elias Fälth kan den matchen vara hans sista i klubben då han redan fått reda på att han inte är kvar nästa säsong. Den rutinerade backen kan avsluta sin sejour i Frölunda med ett SM-guld. Något han inte vill prata om ännu.
– Det får du fråga mig om efter i så fall, säger han med ett leende.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.