Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Frölunda i topp – trots hackande spel

Frölunda är ny serieledare. 3–2 mot Växjö Lakers betyder femte raka segern i Scandinavium – trots att spelet med en man mer inte fungerar.
– Nåt ska vi ha att öva på också, säger Roger Rönnberg.

Vid sju tillfällen får Frölunda chansen att spela med en man mer hemma mot Växjö Lakers. Det resulterar i ett enda mål … och i statistiken ligger faktiskt den nya serieledaren näst sist av alla SHL-lag.

Bara vid 16,13 procent av tillfällena blir det mål.

– Det hackar, det tror jag att alla ser. De är inne i en sån där tänkarfas. Jag tror att killarna pratar powerplay flera timmar om dagen, erkänner Roger Rönnberg.

Det målet som Patrik Carlsson skjuter in i spelformen betyder 3–1 och även om gästerna från Småland reducerar till 3–2 direkt efter räcker det till vinst.

Det är den femte raka i Scandinavium.

– Vi måste förbättra i powerplay. Det är starkt att vinna ändå, men special teams är otroligt viktigt. PP ska vi förbättra, lovar Johan Sundström.

Han fortsätter:

– Nånstans ska vi nog gå tillbaka till styrkan vi har i våra spelare. Vi ska inte köra ett extrapass utan ta den mot mål ...

Sundström blev själv målskytt i den alldeles strålande matchinledningen av Frölunda HC. För under halva första perioden virvlar hemmalaget in som en höststorm i arenan.

Först skottade backen Anders Grönlund in säsongens allra första mål – och 79 sekunder senare ökade just Sundström på med sitt andra mål för säsongen i den andra raka matchen. 2–0 där – och bud på på mer.

Omdiskuterat matchstraff

Men så kom en väldigt omdiskuterad situation som ändrade matchbilden totalt. Joel Mustonen låg i rygg på Fredrik Karlström, som tappade skäret och fick en lättare knuff mot sargen.

LÄS MER: Matchstraff för Mustonen fick Frölunda ilsket

Domare Mikael Holm stod två meter ifrån situationen och dömde först inget alls. Men Lakers spelare blev liggande.

Efter ett möte på isen och en titt på mediakuben valde domare Holm och Marcus Linde att ge Frölundas spelare matchstraff.

Det uppskattades inte av coach Roger Rönnberg, som sparkade rejält till i båset.

– För det första är jag glad att vi inte får en skada där. Han ramlar handlöst och landar på huvudet. Det ser inget bra ut, det ser inget roligt ut. Däremot håller jag inte med om domslutet. Jag har svårt att se hur Mustonen ska hinna uppfatta att motståndaren är i dålig balans och avbryta tacklingen helt och hållet, säger Frölundas tränare.

Växjös coach Sam Hallam fyller i:

– Mustonen kommer in och gör vad han kan – för att inte förvärra situationen. Sedan kommer han in på siffrorna. En tvåa för boarding är ett rimligt straff ...

Joel Mustonen säger själv så här:

– Jag uppfattade det som en ren olycka. Det var inte tänkt som en knuff eller en tackling utan ganska standard försvarsspel då man pressar motståndaren mot sargen för att stänga hans åkvägar. Skönt att han kunde fortsätta spela!

Till sist får vi höra Växjö Lakers coach hylla Frölunda:

– Jag tycker att Frölunda just nu är SHL:s jämnast presterande lag – och har startat säsongen med ett väldigt bra go! Du ser att de tuggar på, tuggar på, tuggar på. De är tuffa att möta i byte efter byte efter byte, säger Sam Hallam.

LÄS MER: Äntligen får far och dotter se Frölunda igen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.