Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/4

Frölunda hyllar Lundqvist – som hyllar familjen

Joel Lundqvist, 37, kommer att hyllas inför matchen mot Brynäs för att han gjort 1 000 matcher för Frölunda. Själv hyllar lagkaptenen familjen – för allt stöd genom karriären.
– Hade jag inte haft familjen så hade det varit svårt, säger han.

Han gjorde match nummer 1 000 mot Luleå förra tisdagen när det blev avancemang i Champions Hockey League och en ny finalplats kunde bokas. Den bedriften har dock Joel Lundqvist fått vänta på att bli hyllad för.

Men när Brynäs kommer till Scandinavium under torsdagen är det dags.

– Det är häftigt att han blir firad för sin tusende match. Jag tycker också att han spelar sin bästa hockey nu sedan jag kom till Frölunda och det är än mer imponerande. Han samlar inte bara på matcher utan han samlar på jäkligt bra matcher, säger Roger Rönnberg.

Joel Lundqvist själv då?

Jo, han är inte den som älskar uppmärksamheten utan vill allt som oftast leva i nuet och inte sammanfatta eller blicka tillbaka på sin karriär. Men att ha nått den här milstolpen och i klubben han älskat sedan liten grabb, ja, det är speciellt även för honom.

– Helt klart blir det speciellt! Sen är man så fokuserad på match och alla de bitarna ... nu blir det ju väldigt personligt och det kommer bli känslosamt också. Det kommer att kännas, säger han.

På plats i Scandinavium kommer även en hel del familj att vara under torsdagskvällen. Frun, Amanda och parets tre barn är på plats samt den ingifta släkten – hans egen är dock i USA den här gången.

– Mina föräldrar är hos syrran i Kalifornien. Det är vad det är och man kan inte vara med på allt, säger han.

Vad betyder familjen för dig?

– Det är där jag hämtar min kraft och min energi. Det är där jag laddar om och de har varit med hela vägen för mig och är en viktig del för både min prestation och för min karriär.

Hade det gått utan familjen?

– Alla är olika. Men hade jag inte haft dem så hade det varit svårt. När man var yngre levde man med hockeyn dygnet runt. Nu får man tänka på annat och kan ladda om och det är klart att familjen är en väldigt stor del av min karriär.

Nuförtiden är det en säsong i taget som gäller för Joel Lundqvist som i höstas förlängde sitt kontrakt med just en säsong.

– Det är mitt beslut samtidigt som man har en dialog om saker och ting och hur man ser på framtiden. En idrottskarriär har ju alltid ett slut och är på begränsad tid, det där är mitt beslut men det är givetvis en dialog med Amanda på hur man ser på framtiden, säger Joel Lundqvist.

Det känns som hon är väldigt stöttande och vill att du ska spela?

– Jo, det är klart att hon är glad för min skull. Det har varit många hårda år bakom med allt vad det innebär med tre barn och få det att fungera samtidigt som man spelar tre dagar i veckan och reser ganska mycket. Hon har fått betala det priset, det har hon, helt klart.

Det blir payback när karriären väl är över?

– Ja, sen försöker jag alltid underlätta livet så gott det går nu. Men jag lever ju två liv ... ett med familjen och ett med hockeyn. Jag försöker vara så närvarande som jag bara kan mellan matcherna och det är klart att det är viktigt för mig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.