Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Frölunda har spelat fem matcher fler än konkurrenten

Det har varit tajt matchande för Frölunda den senaste tiden. Många uppskjutna matchar i pandemins spår gör att lördagens motståndare Brynäs har spelat fem färre matcher under säsongen.
Men att spela mycket behöver inte vara en nackdel.
– Dåliga lag använder det som ursäkt och bra lag ser det som en fördel, säger C Mores expert Sanny Lindström.

Frölunda har fått en fin start på säsongen, och leder serien i överlägsen stil. Men det är kanske inte så konstigt.

Frölunda har nämligen spelat 18 matcher – flest tillsammans med Skellefteå. På andraplats i tabellen hittar vi Rögle, som bara har spelat 14 matcher.

Längre ner i tabellen hittar vi även Luleå, HV71, Djurgården, Linköping och Brynäs, som har spelat 13 matcher. Fem färre än Frölunda och Skellefteå, alltså.

Det hela har sin förklaring i pandemin som försvårar genomförandet av en säsong där många matcher skjutits upp och flyttats. Det innebär att visa lag kommer att få ett hektiskt spelschema längre fram i säsongen.

Under lördagen möts Frölunda och Brynäs. Två lag från olika verkligheter denna säsong.

– Det är såklart inte optimalt, men läget är som det är. Brynäs har inte haft smittan än men har fått ställa in en massa matcher för att laget skulle möta andra lag som varit drabbade. Det kommer att bli tajt för vissa lag, men så är det. Tre matcher i veckan klarar en elitidrottsman. Det är faktiskt inga som helst problem, menar Sanny Lindström, expert på C More, och före detta hockeyspelare.

”Dåliga lag använder det som en ursäkt”

Efter landslagsuppehållet spelade Frölunda fyra matcher på sju dagar. Den fjärde matchen blev ett riktigt magplask, då man föll med hela 4–0 mot Leksand.

Ett liknande spelschema väntar nu Brynäs. Faktum är att laget kommer att spela match i princip varannan dag resten av säsongen, enligt det senaste spelschemat.

– Dåliga lag använder det som ursäkt och bra lag ser det som en fördel. Jag har svårt att se att det skulle påverka så mycket. Det är klart att det blir tajt men samtidigt har en del lag som inte varit sjuka men fått ställa in matcher haft tid till att träna ganska mycket och jobba på sådana saker, säger Lindström.

Här blir skillnaden tydlig

För Frölunda är situationen omvänd. Efter att ha matchats tajt under säsongsinledningen väntar nu ett luftigare spelschema.

– Jag tycker absolut inte att vi känns slitna. Det är klart att serien blir lite haltande när det skjuts på vissa matcher. Det är bara att gilla läget. Att vi har fått lite mer matcher betyder att vi får lite mer vila senare under säsongen. Då får man lite chans till återhämtning, om det är så man vill se det. Vi har spelat väldigt bra nu, säger Frölundabacken Jesper Sellgren.

Just Sellgren är den Frölundaspelare som fått mest istid i laget.

– Man spelar hockey för att det är väldigt roligt att spela. Det är roligt att få spela matcher, och man är ju fortfarande hyfsat ung. Bara kroppen inte säger ifrån – och det har känts bra hittills – då har jag ingenting emot det, säger Sellgren.

Känner du ett förtroende från tränarna?

– Jo, absolut. Vi har bra spelare i hela laget, så egentligen spelar det ingen större roll vem som är ute på isen. Det är roligt att få förtroendet och få minuterna. Förhoppningsvis ser de att jag gör ett bra jobb och förvaltar det på ett bra sätt.

Fakta: Frölunda HC

Läget i laget: Frölunda är i gott slag. De sex senaste matcherna har resulterat i fem vinster och en förlust. Läget är kort och gott ”bra”, som tränare Roger Rönnberg konstaterar. Till matchen mot Brynäs kommer truppen att se ut som mot Oskarshamn. ”Tror jag”, tillägger Rönnberg lite lurigt från bussen upp till Gävle. Bussturen varar i närmare sex timmar, och laget ska använda tiden till att pusta ut i det tajta matchandet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.