Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Frölunda gör miljonvinst: "Viktigt"

Frölunda har huserat i toppen av SHL de senaste säsongerna, nu gör klubben ekonomisk succé. I ett pressmeddelande meddelar klubben att man gått 9,1 miljoner plus efter den senaste säsongen.

Frölunda HC har varit en maktfaktor inom svensk hockey de senaste åren. Ett SM-guld, två CHL-titlar och SM-semifinal är facit efter de två senaste säsongerna. Prestationerna på isen har nu även smittat av sig på ekonomin i klubben.

Under måndagen skickade klubben ut ett pressmeddelande där man redovisade positiva resultat även i klubbens ekonomi. För den senaste säsongen konstaterar man nu att klubben gjort en vinst på 9,1 miljoner, samtidigt som det egna kapitalet har ökat till 30,2 miljoner. 

– Det är en överlevnadsfråga och det här är en osäker bransch, detta skapar ju såklart en handlingsfrihet i klubben. Det kan vända snabbt och då är det bra att ha egna pengar, säger Frölundas ordförande Mats Grauers.

Frölunda har, historiskt sett, inte alltid haft en god ekonomi. Sakta men säkert har klubben dock återhämtat sig efter en tid då det inte var lika positiva siffror på klubbkontot. Enligt Grauers kan man nu börja blicka framåt.

– Det är viktigt att bygga upp det egna kapitalet. Detta innebär att vi kan skapa en ökad trygghet inom klubben för alla anställda, samtidigt som vi kan kolla på framtidsinvesteringar, säger klubbens ordförande Mats Grauers.

Vad för framtidsinvesteringar kan det handla om?

– Vi går ju mot en ny digital utveckling där vi kommer behöva jobba för att utveckla arenaupplevelsen, men även jobba regionalt med ungdomshockeyn och fortsätta med det arbetet vi lagt ned. Vi vill skapa ett livslångt hockeyintresse i Göteborg.

De positiva resultaten kommer framför allt till följd av sportsliga framgångar, ökade intäkter när det gäller partners och biljetter samt en låg kostnadsutveckling. Men enligt Grauers är det viktigt att vinstintresset inte leder till för dyra biljetter för de som vill se Frölunda spela live.

– Det är en viktig fråga, fördelen är att det alltid finns biljetter som fler har råd med och så kommer det alltid vara. Jag tror att vi istället ska se till att fler kan komma och kolla på hockey istället.

Påverkar inte spelarbudgeten

Frölundas ordförande är väl medveten om att det positiva resultatet kan få supportrar att hoppas på en högre investering när det gäller spelare i laget, men det är inget som är aktuellt.

– Jag förstår att folk kanske hoppas att detta innebär en förändrad budget när det kommer till spelartruppen. Men vi satte vår spelarbudget runt årsskiftet och vi kommer inte att ändra den.

SHL-rivalerna gör stortförlust

Samtidigt rapporterar Nerikes Allehanda att Örebro HK gör en stor ekonomisk förlust. Klubben har sedan tidigare brottats med en svag ekonomi och när man nu redovisar förra säsongen visar man ett minus på mellan 10 och 15 miljoner kronor.

– Man ska vara försiktig när man tittar på hur andra klubbar har det, vi själva har ju en historik med otroliga svårigheter. Men det är klart att det aldrig är bra när elitklubbar har en dålig ekonomi.

Grauers fortsätter: 

– Vi tillhör den övre halvan i SHL och det finns flera klubbar som har problem med sin ekonomi, för Frölunda kommer det vara viktigt att tillhöra toppklubbarna när det gäller ekonomi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.