Frölunda förnedrade Berlin i CHL

Frölunda bjöd på en riktig hockeyuppvisning när man enkelt bortabesegrade Eisbären Berlin med 6-1 i det första av två åttondelsfinalmöten klubbarna emellan i CHL.

|

Mot Yunost Minsk i CHL-sextondelsfinalen var det underläge för Frölunda efter första mötet sedan göteborgarna stått för en svag insats i Vitryssland. Mot Eisbären Berlin i åttondelsfinalen, inledde Frölunda återigen på bortais. Men den här gången var uppträdandet helt annorlunda från de regerande mästarna, som bjöd på en fenomenal prestation och vann med 6-1.

– Jag gillar veklingen vad jag fick se från oss på isen i kväll, säger Frölundas tränare, Roger Rönnberg, till SVT play efter slutsignalen.

Med fart, energi och finess tog Frölunda direkt tag i taktpinnen i Mercedes Benz Arena. Gästerna snurrade friskt med tyskarna och när knappt sex minuter var spelat fick man så också utdelning för sitt fina spelövertag när Sebastian Stålberg prickade in 0-1 från nära håll. Och det var starten på en mycket fin Frölunda-insats.

Drygt fem minuter senare blev det nätrassel igen. Casey Wellman snurrade länge i offensiv zon när Frölunda hade powerplay. I precis rätt läge skickade han sedan en diagonal passning till Joel Lundqvist som klippte till direkt, och 0-2 till bortalaget. Och Wellman var verkligen på humör 18.12 in i den första perioden ställde Frölunda om och efter en fin passning från Simon Hjalmarsson kunde Wellman trycka upp pucken i taket.

Det målet innebar 1-3, då tyskarnas Sven Ziegler strax innan hade reducerat på en kontring, sedan supertalangen Rasmus Dahlin och Victor Olofsson krockat olyckligt i mittzon och gett hemmaspelaren fri gata fram till Johan Gustafsson.

I den andra perioden inledde Berlin bäst, men efter några fina Gustafsson-räddningar kunde Frölunda snart återta initiativet. Och innan halva matchen var spelad lyckades Joel Lundqvist skicka in 1-4, fint framspelad av Matt Donovan och matchens lirare, Casey Wellman.

Frölunda fortsatte att ånga på och det kunde mycket väl ha varit större skillnad i målkolumnen efter två perioder, då indianerna bland annat hade haft tre skott i målramen under matchens första 40 minuter.

I slutakten tog hemmalaget för sig mer, samtidigt som Frölunda slog av lite på takten. Isbjörnarna var dock fortsatt ineffektiva och sex minuter in i tredje perioden kunde i stället Christoffer Ehn, efter en fin solprestation, där han visade upp skarp skridskoåkning, bryta sig fram och lägga in 1-5. Och det var inte nog där. Strax efter fick Frölunda-spelarna jubla igen. Henrik Tömmernes drog iväg ett skott från offensiv blå som Johan Sundström styrde i nät. Då fick Petri Vehanen i Berlin-målet nog och skiftade med Marvin Cüpper. Ersättaren fick hålla tätt och slutresultatet skrevs till 1-6. Vilket innebär att Frölunda har skaffat sig ett suveränt utgångsläge inför returmötet i Göteborg.

–Vi måste vara ödmjuka och fortsätta spela bra hockey i returen och vara lika effektiva som vi var i kväll, då kommer det gå bra då också.