1/6

Frölunda enkelt vidare – efter talangens dubbel

Det är nåt med Elmer Söderblom och snygga mål. Talangen gör två läckerbitar när Mannheim besegras med 4–1 – och Frölunda HC går till kvartsfinal mot Leksand i Champions Hockey League.
– Äh, alla mål räknas! Inte bara de snygga. Men när det sticker ut lite är det extra roligt, säger den dubble målskytten.

En bra träning på att spela slutspel?

Nja, Frölunda HC är alldeles för överlägset mot tyska Adler Mannheim. 4–1 i Frölundaborg betyder till slut förkrossande 14–2 efter åttondelsfinalerna i Champions Hockey League.

”Vi behöver lära oss att spela slutspelsmatcher – och det här är en slutspelsmatch. Det är en bra träning för oss”, säger coach Roger Rönnberg inför nedsläpp i Frölundaborg.

Frölunda hade ju 10–1 i ryggen efter första åttondelen – och ska egentligen ”bara” spela av matchen mot Adler Mannheim för att ta sig till kvartsfinal i början av december.

Men Frölunda vill vinna – och visar det.

LÄS MER: Simon Edvinsson om bakläxan: ”Inte det smartaste jag gjort”

Bortasupportrar på plats

Coach Rönnberg skickar in bästa laget på isen, inga ordinarie vilas … och det ser stundtals ut som om Frölunda spelar med en man mer inför 1 600 åskådare i arenan.

Tapprast är det 30-tal tyska supportrar som tagit sig till Göteborg trots ett omöjligt underläge med 1–10. Där kan vi snacka weltklasse, eller världsklass.

Men inte blir läget bättre när Elmer Söderblom beslutar sig för att åka slalom genom försvaret i Adler Mannheim – och avslutar med att slå in sin egen retur för 1–0 bakom Dennis Endras i gästernas kasse.

Det är nåt med dig och snygga mål, alltså?

– Ja! Eller nä, alla mål räknas ju, säger Elmer Söderblom med ett brett leende efteråt.

Där och då leder Frölunda åttondelsfinalen med 11–1.

I mål, alltså.

Inte i skott.

LÄS MER: Därför spelar Ryan Lasch med Mats Rosseli Olsen och Nicklas Lasu

Och det stoppar förstås inte där, även om det inte rasar iväg. Backen Simon Edvinsson är spelsugen efter sjukdom och skada – och passningen som han serverar anfallaren Johan Sundström betyder helt öppet mål till 2–0 i den andra perioden.

Men trots att det ser ut som numerärt överläge mest hela tiden, Frölunda vinner exempelvis skotten i andra med 18–2, blir det inga fler mål i perioden.

I stället är det tyskarna som reducerar genom Luca Tosto i början av tredje perioden – och åtminstone ger sina supportrar något att sjunga om en kort sekund.

Söderblom tvåmålsskytt

Men en stund senare gör Elmer Söderblom sitt andra vackra mål för dagen. Han beslutar sig för att dribbla och lägger till slut in pucken från bakom den förlängda mållinjen.

– Jag kände att jag inte riktigt kunde skjuta, så jag fick gå runt istället. Och det gick bra! Det är alltid roligt att göra mål, men när det sticker ut lite är det extra roligt! Så, ja – jag njuter, säger Elmer Söderblom – som blivit Frölundas specielle målskytt den här säsongen.

Han toppar ju lagets statistik i SHL med nio fullträffar så här långt – och i en match som på förhand inte gäller så mycket är det en höjdpunkt.

– Det gäller att vara på hugget även i sådana här matcher och inte slappna av. Du måste alltid vara redo! Det går lite i perioder i den här matchen. Vi kanske kan vara lite jämnare, men i ett sånt här läge kanske det är svårt, säger Söderblom – och syftar på att laget hade med sig nio måls försprång in i andra åttondelen.

På slutet vill inte Jan Muršak vara sämre, utan sätter 4–1 med ett vackert mål även han. Kapten Joel Lundqvist står för en snurrfint i framspelnigen – och målet stänger matchen totalt. Själva kvartsfinalplatsen ordnades ju redan förra veckan i Mannheim.

LÄS MER: Fem punkter efter Frölundas galna vändning mot Växjö

I kvartsfinalen, som spelas via dubbelmöte den 7 och 14 december, väntar nu Leksand.

KAC Klagenfurt från Österrike vann den första åttondelen med klara 4–0, men Leksand lyckades vända på hemmaplan i Tegera Arena – efter förkrossande 8–1 i Dalarna.

Vad säger du om det motståndet, Elmer Söderblom?

– Det är klart att det är roligt att möta lite olika lag – och Leksand möter vi ju flera gånger i serien här hemma. Men samtidigt ska vi slå alla lag om vi ska vinna Champions Hockey League, så det spelar ingen större roll, säger talangen.

Lite trist med ett lag som ni möter fyra gånger i SHL?

– Jamen, exakt! Det är väl alltid roligt att få nya utmaningar och upplevelser, erkänner Söderblom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.