Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Frölunda deltar i Spengler Cup 2021

JVM på hemmaplan innebär att Frölunda står utan hemmaarena vid årsskiftet 2021/2022. Då har laget bjudits in till en av världens äldsta hockeyturneringar – och tackat ja.
– Det är en fantastiskt häftig turnering, säger huvudtränare Roger Rönnberg.

Under söndagen kom beskedet att Frölundas A-lag kommer få ett ovanligt vinter-break under SHL-säsongen 2021-2022. I och med att Junior-VM i ishockey kommer uppta såväl Scandinavium som Frölundaborg hade laget stått utan arena. Detta har lett till att klubben fått en inbjudan att delta i den klassiska hockeyturneringen Spengler Cup i Schweiz.

En inbjudan som laget tackat ja till.

– Det är en fantastiskt häftig turnering, säger huvudtränare Roger Rönnberg.

Han fortsätter:

– Det brukar ju vara både Kanadas "europeiska" landslag med, och förstärkta schweiziska lag och KHL-lag på det, så det är en internationellt jättehög nivå sportsligt att vara med där.

"En fantastiskt häftig turnering"

Laget hade visserligen kunnat förlägga sina SHL-matcher under den aktuella perioden på bortaplan, men har fått dispens av ligan. På Frölundas hemsida uttrycker klubbdirektören Christian Lechtaler sin tacksamhet gentemot SHL:

”Det är snyggt av SHL att ge oss den här möjligheten och Spengler Cup passar oss, vi vill ju alltid tävla mot de bästa lagen”, säger han.

– Vi hade ju ändå fått göra nån slags anpassning under den tiden. Så det passade bra, lägger Roger Rönnberg till.

När JVM tilldelades Göteborg var Roger Rönnberg märkbart glad, och talade varmt om att få turneringen som han vann som coach 2012 till sin nya hemstad.

Får inte följa "sitt" JVM på plats

Men nu står det klart att han alltså inte får uppleva festen på plats.

– Men nummer ett är alltid Frölunda! Att jobba för att vi ska få växtkraft i vår förening. JVM går att följa ändå via TV:n ... Så detta blev en perfekt kombination.

Frölundas varumärke har stärkts ute i Europa i och med lagets CHL-framgångar. Att delta i den anrika turneringen blir ytterligare ett sätt att befästa klubbens status på kontinenten.

– Så är det. Att bygga vårt varumärke och bli ännu starkare ute i Europa, det är något vi vill precis som att vi vill bli starkare sportsligt, säger huvudtränare Roger Rönnberg.

Frölunda är inte enda svenska lag att ha bjudits in till Spengler cup genom åren. Bland annat har Färjestad deltagit flera gånger, och är enda svenska lag att ha vunnit turneringen (1993 och 1994).

Spengler Cup

Grundad: 1923.

Arrangörer: HC Davos.

Namngiven efter: Doktor Carl Spengler, initiativtagare.

Spelas i: Eisstadion Davos, Schweiz.

Spelas under: 26-30 december, varje år.

Mesta mästare: HC Davos & Kanada (15 titlar var).

Regerande mästare: KalPa (Finland).

Tidigare svenska deltagare: AIK, Modo, Västerås, Rögle, Färjestad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.