Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Frölunda byter färger – hyllar historiska spelarna

Att Frölunda glider ut i Scandinavium i röda tröjor och gröna hockeybyxor har få missat. Men i mötet med Djurgården på torsdag är det andra färger som gäller – då är det dags för blått och gult igen.
– Det är bra att få sig en historielektion om hur gammal och anrik den här föreningen är, säger Frölundatränaren Roger Rönnberg.

Klubben som då hette Västra Frölunda IF Hockey bildades redan för 75 år sedan, fick ett namnbyte för 35 år sedan och gjorde premiär i landets högsta hockeyserie redan för 60 år sedan.

Hur det gick den gången?

Jo, det gick inget vidare direkt ...

Frölunda förlorade mot Djurgården med 0–7 i premiärmatchen i högsta serien den 20 november 1959.

– Nu är man så gammal att man bättre kommer ihåg barnbarnen och vad de gör än några tröjor, säger Kjell Jönsson från Orsa.

Han var med på isen redan för 60 år sedan.

Stormaktstid för Frölunda

Mellan åren 1961-69 var Frölunda ett fruktat lag i svensk hockey och byggde upp sin första stormaktstid. Under de åren blev det ett SM-guld, fyra SM-silver och tre SM-brons.

– Vi hade nog den bästa kvartetten som svensk hockey har haft med Gert Blomé, Ulf Sterner, Lasse Lundvall och Ronald "Sura-Pelle" Pettersson. När vi satte in de fyra kunde vi spela fyra mot fem, säger Kjell Jönsson.

Det blev respass direkt för Frölunda i serien 1959-1960, men säsongen därpå var laget tillbaka i högsta serien igen. Det skulle bara dröja tre år innan det var dags för klubben att vinna sitt första SM-guld.

Det är dock inte det första SM-guldet som ska hyllas när Frölunda tar emot Djurgården på torsdag i Scandinavium. Då är det istället just den där premiärmatchen som ska uppmärksammas och Frölunda spelar då i retrotröjor.

"Det är bra att man hyllar sin historia"

Tröjor som går i de blågula färgerna och är kopior på de tröjor som spelarna bar 1959 i den där premiärmatchen.

– Vi har fått kolla det där och det fanns faktiskt färger på den goda svartvita tiden, säger Roger Rönnberg och fortsätter:

– Det är bra att få sig en historielektion om hur gammal och anrik den här föreningen är.

Ska ni inte byta till de blågula tröjorna på riktigt nu?

– Det tror jag inte! Det är roligt och bra att man hyllar sin historia när man har en stolt historia som den här.

Förutom att spelarna i dagens Frölunda får dressa om i en ny dress för en kväll kommer även några av spelarna som var med för 60 år sedan att hyllas på isen i Scandinavium,

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.