Frölunda är bäst på att förbereda för NHL

Lias Andersson värvades till Frölunda i våras – men kan försvinna utan en minut i SHL. Redan på måndag är han i New York för första gången.

ANNONS
|

Först av allt: Grattis, Frölunda – som har (eller haft) sju spelare som har tagit ytterligare ett steg mot lir i världens bästa liga. Det är, återigen, imponerande.

Och när Henrik Lundqvists lag New York Rangers bytte till sig byte nummer sju i NHL-draften så föll alltså valet på en 18-åring från Kungälv. Han som så sent som i april vann SM-guld med HV71, för att därefter byta klubb till Frölunda.

Och Lias Andersson är i mina ögon tillräckligt bra för att kunna dra direkt till NHL. Han är redan till veckan med på Rangers utvecklingscamp – och kan därefter erbjudas ett kontrakt fram till mitten av augusti.

ANNONS

”Jag sticker om klubben vill ha mig”, har Lias berättat för GP tidigare.

Frölundas sportchef Fredrik Sjöström och general manager Christian Lechtaler är på plats i United Center i Chicago för att kunna höra sig för, luska lite om sina talangers chanser i sina eventuellt kommande gäng.

”Men vi har inte hunnit snacka än”, berättar Sjöström.

Men Lias Andersson får i alla fall uppleva New York för första gången, den stad som pappa Niklas och mamma Jessica en gång inledde sin kärlekssaga i.

Bara det är häftigt – eller ”coolt” som Lias själv säger. Cirkeln sluts på nåt vis.

Men jag vill helst se den centern i SHL ännu en säsong till. Kanske är det också det beslutet som den kloke 18-åringen kommer fram till.

För vilken svensk klubb utvecklar spelarna till färdigt NHL-material bättre än just Frölunda?

FÖRRESTEN: Om finske backen Miro Heiskanen går som trea i draften för att han som 17-åring har spelat mot män i den finska ligan – gissa då vem som går som nummer ett år 2018?

En ledtråd: Han har gått upp 13 kilo det senaste året – och spelar med tröja nummer 26 i Scandinavium i vintern som kommer.

FÖR ÖVRIGT: Backen Filip Westerlund berättade i veckan att han ville till värmen under sitt NHL-äventyr. Att slippa slask, snö – och kunna gå i shorts och flip-flops.

ANNONS

Det blev rena öken. Arizona Coyotes, alltså. Som nummer 44 totalt – och den hetta som ångermanlänningen så väl vill ha.

”Mm. 40 plus, hörde jag”, textar Filip.

Solfaktor 50 året om, alltså.

Jag tror också att Joni Ikonen får det stora genombrottet i SHL i vinter. Han plockades som 58:a av Montreal Canadiens – och har ruskig kvalitet offensivt.

Tja, det var bara minuter kvar till ett rookiekontrakt redan förra säsongen.

TILL SIST: Det är inte världens undergång om du missar chansen att draftas. Kolla på Kristoffer Gunnarsson, som skulle ha draftats för två år sedan.

Han knöt näven, tränade hårdare än någonsin – och kom till slut med i Juniorkronorna.

Nu belönas han med en tingning av Vancouver Canucks (plats 135) – och är starkast av alla i Frölunda. 147,5 kilo i bänk, exempelvis. Det är klart att du inte spelar hockey med bröstmusklerna, men jag tror att Gunnar snor en ordinarie tröja i vinter.

Plus

Frölunda. Har byggt upp ett oerhört gott rykte i NHL – och klubbarna vet att de får välutbildade spelare när de väl tar steget över Atlanten.

Minus

Näringskedjan. Det är dock trist att spelare går från SHL för nästan inga pengar alls – mer än utbildningsbidrag på 2,4 miljoner för fyra säsonger.

ANNONS