Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Frölundas målvakt Niklas Rubin minns tillbaka till karriärens linda – och GP-pucken.  Bild: CARL SANDIN
Frölundas målvakt Niklas Rubin minns tillbaka till karriärens linda – och GP-pucken. Bild: CARL SANDIN

Från GP-Pucken till SHL-drömmen

För Niklas Rubin har vägen till framgång knappast gått spikrakt. Och Frölundas målvakt minns åren i GP-Pucken – med både glädje och fasa?
– Vi var aldrig särskilt bra som lag! Men det var en riktigt rolig turnering att spela, säger 23-åringen.

GP-Pucken fyller 65 år – och många, eller de allra flesta, av regionens allra bästa hockeyspelare har nån gång åkt ut på isen för att göra upp i världens allra största hockeyturnering.

I Frölunda HC vimlar det av spelare som varit med – och en av dessa är målvakten Niklas Rubin. Han fanns med i Hanhals årgång av killar födda 1995 och spelade under fyra säsonger i turneringen.

– Vi var i ärlighetens namn inte särskilt bra – och tog oss aldrig till slutspel. Men turneringen var verkligen kul och något som jag såg fram emot, berättar Rubin, som redan som tioåring var klar över att han skulle satsa på målvaktsyrket.

– Jag får ta på mig att vi aldrig gick vidare, haha. Det är alltid målvaktens eller backarnas fel om ett lag inte vinner, skrattar han.

"Tänkte inte så mycket då"

En sak var dock bättre under tiden i GP-Pucken – och det var nervositeten.

– Just där och då hade jag inte hunnit få de där nerverna – och det var bara ut och tuta och köra! Jag tänkte inte så mycket då. Det är lite annat i dag. Då får jag en helt annan känsla inför matcherna än när jag var liten ...

Du är är mer nervös i dag, alltså?

– Ja, absolut! Jag har en lite anspänd känsla nuförtiden, erkänner Niklas Rubin.

1962 deltog så pass många som 373 lag – och det rekordet står sig fortfarande. I år deltar 140 lag i GP-Pucken – och Patrik Norrman på Göteborgs Ishockeyförbund ser fram emot festen.

– Vårt nya spelformat blev en succé förra säsongen – så vi fortsätter på samma sätt! Det betyder att alla lag spelar slutspel på olika nivåer. Alla lag får dessutom två speldagar innan det är dags för finalspel på skottdagen den 29 februari, berättar Norrman.

GP sänder finalerna

Vilken ishall som blir finalarena är inte klart, men förra årets succé i en fullsatt Tuve ishall på Hisingen gav mersmak.

– Jag minns att jag tänkte då – det är så här GP-Pucken ska upplevas! Så när vi senare väljer finalarena kommer vi att ha med det i åtanke, säger Norrman.

GP-sporten sände fjolårets finaler – och kommer att sända även finalspelet 2020.

– Det här var ändå den stora turneringen varje år! Så den såg man fram emot, säger även Frölundas assisterande kapten Nicklas Lasu, som fick vara med och vinna GP-Pucken tillsammans med sitt Mölndal.

GP-Pucken

Vad: En hockeyturnering som i år firar 65 år. 140 lag ställer upp i årets upplaga. Gruppspelet inleds i helgen – och spelas i Tuve, Kungälv, Lerum, Åby, Slottsskogen, Gislaved, Angered, Vallhamra, Veddige, Kortedala, Askim, Lödöse, Munkedal, Stenungsund, Falkenberg, Landvetter, Kållered, Lysekil och Åmål.

Grundades: 1955.

Deltagarrekord: 373 lag, 1962.

Finalspel: Spelas på skottdagen 29 februari 2020. GP-sporten kommer att direktsända matcherna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.