Frölunda vände och vann mot Skellefteå – efter straffar

900:e matchen i Frölunda-tröjan – då klev Joel Lundqvist fram och räddade Frölunda till övertid och straffar. Väl där blev Ryan Lasch och Johan Mattsson stora hjältar när Skellefteå besegrades.

|

Knapp förlust mot serieledarna Linköping i tisdags. På torsdagskvällen fick Frölunda chans till snabb revansch, mot formsvaga Skellefteå på bortaplan.

Till en början var det gästerna som styrde händelserna på isen.

Joel Lundqvist, som gjorde sin 900:e tävlingsmatch i Frölunda-dressen, var nära att öppna målskyttet efter ett mönsteranfall i powerplay, men avslutet satt mitt i magen på Gustav Lindvall.

Lindvall var även alert en stund senare när Viktor Ekbom försökte och högg på en retur i bra läge. Ingen utdelning där. Det blev det däremot för Skellefteå några minuter senare.

Skellefteå skaffade sig övertag

Hemmalaget byggde upp anfall, Johan Alm kastade in en puck mot mål och framför Johan Mattsson stod SAIK:s Andreas Wingerli och styrde in pucken med skaftet. Domarna videogranskade målet länge och väl, för misstänkt hög klubba, men valde slutligen att godkänna fullträffen.

Jubel hos hemmapubliken.

Och mer jubel skulle det bli. Skellefteå tog efter 1–0-målet över matchen och radade upp den ena vassa chansen efter den andra. Till slut kom så också 2–0.

I powerplay, en spelform hemmalaget inte gjort mål i på sju matcher, satt pucken i nät. Juhamatti Aaltonen och Joakim Lindström samspelade fint innan Jimmie Ericsson fick pucken framför mål. I fritt läge kunde veteranen inte missa. 2–0.

– De fick energi av 1–0-målet och jag tycker att matchen vänder efter det, sa Roger Rönnberg till C More efter den första perioden.

Innan han fortsatte:

– Frölunda kommer komma ut jävligt hårt här i andra.

Westerholm skapade hopp

Något Rönnberg hade helt rätt i. För om Skellefteå avslutade den första perioden bäst var det klart övertag för Frölunda i inledningen av andra. Chanserna haglade och Gustaf Lindvall fick slita hårt för att hålla tätt.

Till slut var dock Frölunda-pressen för stark. Med en man mer på isen hittade Ryan Lasch över med pucken till Pathrik Westerholm. Snabbt dragskott. Reducerat.

Gästerna hann knappt jubla färdigt innan det fanns bud på mer. Sebastian Stålberg höll sig framme, men sköt strax utanför. Just Stålberg hade flera bra chanser i den andra perioden, dock utan att hitta nätet. Viktor Ekbom var näst på tur att försöka, Lindvall fläkte sig och räddade. Simon Hjalmarsson lurade burväktaren, men fick inte till backhand-avslutet.

2–1 till hemmalaget inför tredje.

Lundqvist klev fram

Den tredje perioden hann knappt starta innan Juhamatti Aaltonen var nära att trycka dit 3–1. Johan Mattsson såg ut att vara överspelad men fick upp handen och bjöd på en jätteräddning med plockhandsken.

Efter det bjöds publiken, likt de tidigare perioderna, på böljande spel där chanserna avlöste varandra. Med 5.50 kvar fick Frölunda möjligheten i powerplay, och det var riktigt nära ett par gånger. Och målet skulle komma, precis när Skellefteå blev fulltaligt.

Joel Lundqvist parkerade framför mål och tryckte från nära håll in kvitteringen med 3.46 kvar.

Fler mål än så blev det inte under 60 minuter.

I förlängningen fortsatte chanserna att hagla åt båda håll, men inget nätrassel.

Straffar krävdes. Där blev Johan Mattsson och Ryan Lasch stora hjältar. Mattsson räddade två av tre straffar. Lasch satte straffen som blev avgörande.