Frölunda tiondelar från galen upphämtning

|

Sean Bergenheim hade inte sin bästa dag i indianskruden på söndagen. Tre gånger satt han i utvisningsbåset efter förseelser i offensiv zon. Tre gånger gjorde Brynäs mål när han satt där.

I vad Frölunda hade hoppats skulle bli en direkt förlängning av kvartsfinalserien mot Skellefteå var det istället gästerna från Gästrikland som började bäst.

Det tog bara 10 sekunder innan Johan Gustafsson fick visa sig från styva linan. Jesper Jensen kom helt ren sedan Brynäs kontrat och tvingade Frölundas målvakt till att visa att han hunnit smälta söndagsfrukosten.

När Sean Bergenheim sedan drog på sig en tvåminutare för slashing i anfallszon var Gustafsson agerande inte lika förtroendeingivande.

På ännu en blixtsnabb omställning från Brynäs gled poängkungen Daniel Paille ifrån all markering. Med ett knyck på klubban lurade han ner Frölundas målvakt och sprätte upp gästernas ledningsmål. En kalldusch för Frölunda som avslutade kvartsfinalserien stekhett.

Men när semifinalen började låste sig det mesta. Passningarna missade blad, tacklingarna gled av Brynäs axlar och skotten testade inte den slutspelsovane Felix Sandström i gästernas mål.

Det krävdes ett tempostarkt byte av tredjekedjan med Robin Figren, Christoffer Ehn och Carl Grundström för att väcka hemmalaget från den inledande dvalan. De sista sju minuterna av första perioden visade sig Frölunda från sin bättre sida.

Och om firma Figren-Ehn-Grundström växlade upp till tvåan i slutet av första perioden, så tryckte andrakedjan gasen i botten och kom upp i motorvägsfart i offensiv zon. Brynäs låg i knät på egna målvakten och fick inte ut pucken på över minuten.

Växeln var så mycket högre att Frölunda såg ut som ett annat lag. Ett lag med guldpotential. Den potentialen visade sig inte igen.

För ännu en gång åkte Sean Bergenheim ut efter en incident långt från eget mål. Och ännu en gång prickade Brynäs nätmaskorna bakom Johan Gustafsson.

Och som att inte två vore nog. Kanske anade Bergenheim vad som komma skulle när han blev utvisad drygt elva minuter in i andra perioden. Mycket riktigt, återigen fick Johan Gustafsson se sig passerad. Denna gång var det Kevin Clark som lät Sean Bergenheim lämna utvisningsbåset i förtid.

Än värre blev det. Jacob Blomqvist sköt och var sedan först framme på sin egen retur och gjorde även 4–0. Frölunda nere för räkning.

Sebastian Stålberg ordnade en sista dödsryckning för Frölunda när han satte en reducering från nära håll med sju minuter kvar. Men mer levande än så blev inte Frölundas vinstchanser denna eftermiddag – trodde alla.

Då – med tre Brynässpelare i utvisningsbåset började en galen upphämtning. Först gjorde Joel Lundqvist 4–2. Sedan satte Casey Wellman 4–3 med 20 sekunder kvar. Scandinavium kokade. Skulle det omöjliga hända?

Det var högdramatiskt ända in i slutet. Med en tiondel kvar trodde hela Scandinavium att upphämtningen var fulländad - att kvitteringen låg i målet. På den allra, allra sista tiondelen passerade pucken Brynäs mållinje. Men domarna dömde inte mål - och Brynäs jublade.