Frölunda besegrade Timrå – vändning i slutminuterna

Med fem minuter kvar av matchen ledde Timrå. Då vände Frölunda på steken – och vann till slut med 4–2. Tacka tvåmålsskytten Max Friberg för det.

|

När lite drygt halva den första perioden spelats i Medelpad så har Frölunda skjutit tre skott mot mål. Det är alldeles för lite mot ett bottenlag som Timrå IK.

Det tar sig visserligen rent skottmässigt, men det krävs spel i numerärt överläge för att det ska ske. Ponthus Westerholm crosscheckas fult över munnen och Timrås back David Printz kan checka ut för både match och julledighet. Fem minuter plus matchstraff – och antagligen avstängning i efterhand.

Men trots fem minuters överläge är det inte närmare ett ledningsmål än Chay Genoways skott i stolpen. PP-spelet är trögt, fantasilöst och stillastående. Timrå kämpar och rensar gång efter gång ut pucken.

– Det är lite trögstartat. Ingen bra period, det hoppar och far. Vi får inte till det, får jaga pucken, suckar Frölundas Sebastian Stålberg.

Den andra perioden rivstartas med ett friläge för Timrå. Landslagsmannen Anton Wedin får en smörpassning av Johannes Salomonsson – och Frölundas målvakt Johan Gustafsson hinner aldrig stänga luckan mellan sina ben.

1–0 till Timrå, som precis klarat av fem minuter i numerärt underläge.

Sedan tar det dock bara 57 sekunder innan Frölunda kvitterar.

Både Sebastian Stålberg och Joel Lundqvist kämpar vid sargen – och lagkaptenen hittar fram till en helt fristående Mats Rosseli Olsen.

Och norrmannen skjuter säsongens första mål.

– Det är alltid kul att göra mål. Men jag spelar hellre i ett lag som vinner än att jag gör många mål. Att jag gör mål är inte det viktigaste i den här matchen. Det är att vi gör några till – och vinner, säger han i pausintervjun med C More.

"Långt ifrån nöjd"

I slutet av perioden, som inte alls är bra från Frölunda, tror dessutom Tim Söderlund att han fixat ledningen.

Han bryter in mot Niklas Svedberg i Timrås mål, får in pucken – men hoppar samtidigt bort från backen. Söderlund träffar Niklas Svedberg i huvudet och keepern blir liggande.

Fem minuters utvisning och matchstraff för Frölunda-spelaren och slutspelat för Svedberg – som ersätts tillfälligt av Frölundas förre J20-målvakt Victor Brattström.

– Jag är långt ifrån nöjd. Vi har problem att komma in framför deras målvakt. Vi tillbringar mycket tid i deras anfallszon, men vi är alldeles för runda. Vi tar oss inte in framför målet som vi vill. Även passningsspelet är dåligt, vi står still och slår många dåliga passningar från bakplan, säger Roger Rönnberg, ännu en gång bister.

Timrå får inleda tredje perioden i numerärt överläge i 4.30 … och går för ett ledningsmål. Det kommer precis när Frölunda är fullt lag igen – och hemmalaget ser ut att gå mot seger.

Men med fem minuter startas vändningen.

Först vallar Max Friberg in kvitteringen till 2–2. Kort därefter får Chay Genoway utdelning när han skjuter 2–3 för Frölunda – och när Timrå tar keepern gör Max Friberg sitt andra mål för dagen, 2–4 i tom kasse.

Det var hans fjärde mål för säsongen.

– Det var vad jag hade på hela säsongen förra året. Det känns skönt att ha fyra mål redan nu, säger matchhjälten Friberg.