Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

"Folk förstår inte hur stort det här är"

Frölundaspelaren Lias Andersson kan komma att göra Henrik Lundqvist sällskap på Manhattan framöver, detta efter att han blivit vald av New York Rangers i NHL-draftens förstarunda natten mot lördag. – Jag fattade det inte först, säger Andersson när GP når honom.

Det blev svensktätt när NHL-lagen, natten mot lördag, skulle tinga världens främsta hockeytalanger. Sammanlagt fyra svenskar fick en klubb tilldelad sig och först ut var Timrå IKs (Växjö Lakers nästa säsong) Elias Pettersson som blev vald femma totalt av Vancouver Canucks. Det skulle dock inte dröja länge innan nästa svensk fick kliva upp på scenen i United Center för att dra på sig en NHL-tröja.

När det var dags för New York Rangers att presentera sitt val (sjunde totalt) så valde man att skicka fram sin svenske scout Anders Kallur för att ropa ut vem som ska få en hemadress på Manhattan. 

Den lyckligt lottade spelare som fick dra på sig en Rangers-tröja blev till slut Frölunda-spelaren Lias Andersson, som dock draftades som HV71-spelare då det var klubben han tillhörde den senaste säsongen.

– Han ropade ju först upp HV71 och då började mina agenter jubla lite, så då förstod jag att det kanske var dags att röra på sig, säger Lias Andersson och fortsätter:

– Det var jäkligt roligt! Jag fattade det inte först, men alla andra fattade så det var jäkligt kul.

Hur stort är det här?

– Det här och SM-guldet är det största jag någonsin varit med om... det går inte att beskriva med ord du vet. Folk utanför förstår inte riktigt hur stort det här är. Man bara går och njuter här och kramar om familj och vänner.

Inför draften fanns det flera svenska talanger som sågs som troliga att gå i den första rundan, Lias Andersson var en av dem. Även han själv var relativt säker på att en klubb skulle plocka upp honom innan kvällen var över.

– Jag hade lite på känn att det skulle bli så här, men man kan ju aldrig vara riktigt säker heller.

Har siktet inställt på Frölunda 

New York Rangers största stjärna just nu, och sedan en tid tillbaka, är Henrik Lundqvist. Målvakten som en gång i tiden tog två SM-guld tillsammans med en annan Frölundaikon, nämligen Niklas Andersson. Nu går sonen Lias i sin faders fotspår och kan bli lagkamrat med "Kungen av New York".

– Att "Henke" är där är ju jäkligt roligt, han känner ju pappa och jag känner honom lite med. Så det ska bli kul att förhoppningsvis få träffa honom!

När NHL-debut kommer får framtiden visa, Lias Andersson har just nu siktet inställt på att spela med Frölunda i SHL den kommande säsongen.

– Det vet jag inte än, det får vi se framöver. Men som det ser ut nu kommer jag spela i Frölunda, men allt kan ju hända så vi får se!

Jets valde Frölunda-talangen

Med det 24:e valet plockades ännu en Frölundaspelare upp när Winnipeg Jets valde Kristian Vesalainen. Den finske forwarden blev en av totalt sex finnar som blev valda i den första rundan, något som är ett rekord.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.