1/3

Flera NHL-klubbar slopar regnbågsfärgerna

Flera klubbar i NHL har börjat avstå från att klä sig i regnbågsfärgat för att fira ”pride night”.
Senast i ledet är New York Islanders som i natt inte kommer ta på sig några specialtröjor.

Det hela började för någon vecka sedan, då Philadelphia Flyers skulle spela en match under en kväll som gick under temat ”pride night”.

För att visa sitt stöd till hbtq+-personer i samhället skulle man då värma upp i regnbågsfärgade tröjor. Vilket alla i laget ställde upp på, utom Ivan Provorov.

Den ryske stjärnbacken menade på att hans beslut grundade sig i hans religion, han är rysk ortodox, och trots detta fick han spela matchen.

– Är det något som jag respekterar med ”Provy” så är det att han alltid är sann mot sig själv, sa Flyers tränare John Tortorella.

Det hela fick stor uppmärksamhet och kort därefter meddelade New York Rangers, med kort varsel, att man skulle slopa sina regnbågsfärgade tröjor under deras pride night. I ett uttalande skrev klubben att man respekterar hbtq+-gemenskapen.

Man skrev även att man stöttar alla människors rätt att uttrycka sin tro. Vad man inte skrev var exakt varför man valt att slopa tröjorna.

Beslutet möttes av stor kritik, bland annat från The Athletics Steve Buckley.

”Genom att inte bära de där Pride-tröjorna under uppvärmning - uppvärmning! – säger Rangers med så många ord att du inte är 100 procent välkommen i deras omklädningsrum om du råkar vara en queer hockeyspelare. Eller för att komma närmare sanningen, inte 100 procent av spelarna vill ha dig där”, skrev han i en krönika.

New York Islanders kommer inte ha regnbågsfärger i natt. Bild: Eduardo Munoz Alvarez
New York Islanders kommer inte ha regnbågsfärger i natt. Bild: Eduardo Munoz Alvarez

New York Islanders kommer inte ha tröjor

Ytterligare en klubb avstår från att dra på sig sig regnbågsfärgerna. New York Islanders ska i natt möta Vancouver Canucks och även den matchen går under parollen pride night.

Men klubben kommer att ta på sig regnbågsfärgerna. Anledningen är att organisationen har som policy att inte ta på sig specialtröjor vid uppvärmning, det skriver bland annat New York Post.

Tilläggas bör att klubben däremot går med på att ta på sig specialtröjor, som ligan har tagit fram, när det kommer till att hylla militären, fira St Patrick´s day eller samla in pengar till cancerforskningen.

LÄS OCKSÅ: Ivan Provorov vägrade delta i Philadelphia Flyers pride-tema

LÄS OCKSÅ: Zibanejad målgörare när Vancouver besegrades

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.