Finland enkel match för Tre Kronor – nu väntar final

Det finska ”Sisut” räckte inte till när det stjärntäta Tre Kronor lade i en extra växel och blev klara för VM-final för första gången sedan guldet 2013, detta efter en solklar 4-1-seger.

|

Det blev en rejäl drömstart på semifinalen för Tre Kronor. En drömstart som var signerad jämtlänningen Alexander Edler. En klockren offensiv tekning från Nicklas Bäckström, efter dryga två minuter spelade, ledde till att den reslige backen fick pucken på blå, Edler ödslade ingen tid utan bombade iväg en rejäl projektil som var snudd på otagbar för den finske målvakten.

– Det var min första puck touch, en bra tekning och bra trafik. Jag såg inte ens att den gick in, säger Alexander Edler till C More.

Sverige hade ett klart spelövertag, men matchbilden var också som Finland ville ha den. Lejonen spelade en passiv och disciplinerad hockey där man lurpassade på att få ett farligt läge att utnyttja.

Läge fick grannarna i öst till slut efter slarv i det svenska försvaret, något Joonas Kemppainen utnyttjade.

– Det var lite grötigt framför målet och vi fick inte riktigt undan pucken, konstaterar Edler.

Tre Kronors powerplay har under hela turneringen varit ett sorgebarn. Inför semifinalen hade man endast mäktat med tre mål med en man mer på isen, men i den andra perioden släppte det ordentligt.

Under matchens första powerplay behövde Lerumskillen John Klingberg bara tre sekunder på sig innan han snärtade upp pucken i nättaket bakom en skymd Harri Säteri. Finland lärde sig dock inte utav läxan utan fortsatte att dra på sig utvisningar och Sverige kunde utöka ledningen till 3-1, föga förvånande genom William Nylander. Ett mål som sätter den unge svensken på toppen av turneringens skytteliga.

– Det är ju en grym passning av Bäckström som öppnar upp hela situationen, säger Nylander i periodpausen.

Svenskarna fortsatte att nöta ner motståndet och efter två perioder ledde man skotten med 27-11, något som var talande för matchbilden.

Finland stod till slut chanslösa, det defensiva och passiva spelet gjorde att Tre Kronor kunde kontrollera matchen rakt igenom. När finnarna väl försökte pressa på kunde svenskarna stå för en stabil försvarsinsats där man hjälpte Henrik Lundqvist i mål.

Slutresultatet 4-1 fastslogs genom ett rappt handledsskott från Joakim Nordström. Nu väntar de regerande mästarna Kanada i final.