FINALMISSEN: Sverige föll mot Kanada – straffade ut sig

Det började bra för Sverige i JVM-semifinalen mot Kanada. Det slutade med förlust och missad finalplats. – Vi pallar inte trycket, säger Rasmus Asplund till SVT.

|

Lagkaptenen Joel Eriksson-Ek slog till efter dryga sex minuter av den första perioden. I boxplay snärtade han dit pucken bakom Connor Ingram.

Den svenska glädjen blev dock kortvarig när Mitchell Stephens kvitterade för sitt Kanada innan Carl Grundström kom fri för Sverige efter en fin passning av Alexander Nylander. Grundström misslyckades totalt med sin dragning men lyckades ändå lura stackars Connor Ingram som byttes ut av den kanadensiska coachen som istället kastade in Carter Hart. Detta efter att Ingram släppt in två mål och räddat noll skott.

Men Antony Cirelli kvitterade i slutet av den första perioden i spel fyra mot fyra. Ett mycket viktigt mål för Kanada skulle det visa sig. I den andra perioden slog Julien Gauthier till för Kanada och gav laget ledningen för första gången i matchen.

I den tredje perioden kom dessutom 4–2 för Kanada. Även det i spel fyra mot fyra efter ännu en ganska billig svensk utvisning då Oliver Kylington fick sätta sig i båset.

– Den där utvisningen är direkt felaktig, säger Mikael Renberg i SVT.

Det såg ut att inte bli några fler mål i matchen. Men när Thomas Montén plockade ut målvakten Felix Sandström och satsade på en extra spelare på isen kunde Kanada sätta dit pucken. Julien Gauthier kunde pricka in 5–2 till Kanada i tom kasse.

– Vad ska man säga? Vi kommer inte upp i nivå. Jag är bara jävligt tom. Vi pallar inte trycket, säger Rasmus Asplund till SVT.

Istället för Sverige så fick Kanada jubla över avancemang till finalen där de ställs mot USA. För svensk del väntar istället bronsmatch mot Ryssland innan JVM-äventyret är över.

– Vi kommer inte upp i tredje. Vi skulle ha gjort något mer mål när vi ledde med 2–1. Vi fick ingen fart på pucken och fastnar i deras forechecking. Det gick inte hem idag och det är surt, säger förbundskaptenen Thomas Montén till SVT.

Kanada–Sverige 5–2

0–1 (6.05) Joel Eriksson Ek (Tim Söderlund), spel fyra mot fem.

1–1 (7.43) Mitchell Stephens (Anthony Cirelli)

1–2 (8.05) Carl Grundström (Alex Nylander)

2–2 (18.49) Antony Cirelli (Kale Clague, Thomas Chabot), spel fyra mot fyra.

3–2 (32.02) Julien Gauthier (Pierre-Luc Dubois).

4–2 (47.38) Dylan Strome, spel fyra mot fyra.

5–2 (58.02) Julien Gauthier, tom kasse.