Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Figren om beslutet från SHL: "Snudd på oförskämt"

Han vann SM-guld med Frölunda för fyra år sedan. Nu är det EHC Kloten i Schweiz som gäller för Robin Figren, 32, som fått se sin säsong inställd på grund av coronaviruset – nu uppmanar han SHL att gå samma väg till mötes.
– Det är snudd på oförskämt att spela vidare, säger han.

Efter fyra säsonger och ett SM-guld med Frölunda fortsatte Robin Figren sin karriär i HV71. Men två år senare när kontraktet gick ut blev det istället EHC Kloten i Schweiz där han har öst in poäng under säsongen.

Det slutade med serieseger för Kloten den här säsongen.

Något slutspel blev det dock inte.

För i Schweiz har slutspelet ställts in helt på grund av coronaviruset och dess spridning.

– Det har varit så jäkla jobbigt för alla spelare och ledare och det har varit tungt mentalt att inte veta. När beskedet kom så kunde man andas ut igen. När du som idrottare har en match framför dig så förbereder du dig alltid på tävling och har samma rutiner, säger han och fortsätter:

– Vi mötte Lugano i en träningsmatch i onsdags och efter den fick vi reda på att det skulle vara slut till 99 procent. Det definitiva beskedet kom sedan i torsdags.

Schweiz ställde in hela slutspelet

Hur var det att få det beskedet?

– Jag tycker det var skönt att få ett beslut för det har varit så utdraget här innan. Det är bara kolla på vilken idrottsman eller kvinna som helst som är i en lagsport och går in i den här "slutspelsbubblan". Då går du in där och sen ska du ut ur den igen för ett break för att sedan försöka gå in i den igen. Det har varit riktigt pissigt faktiskt att inte veta.

Hur är det annars nere i Schweiz?

– Ryktet går här att det kommer bli som i Italien att de kör en lockdown och bara har öppet i mataffärer och apotek. Det är en sådan sjuk jäkla tid det här och jag vet inte om jag måste stressflyga hem eller inte. Jag har ingen aning.

LÄS MER: Ishockey-slutspelet skjuts upp till 24 mars

I Sverige har slutspelet inte ställts in ännu utan i stället valde SHL att skjuta på starten av åttondelsfinalerna från 14 mars till 24 mars.

– Vi fortsätter lyssna på de sakkunniga och följer de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten och regeringen tar fram men vi och klubbarna är överens om att hockey ska spelas med publik i största möjliga mån, därför väljer vi nu att skjuta på slutspelet, sa Michael Marchal, vd för SHL nyligen.

"Det är snudd på oförskämt"

Det beslutet, att ändå fortsätta tro att det går att spela och inte bara ställa in säsongen är något som Robin Figren reagerar över.

– För mig är det ... vi alla är ganska enade i världen om att hälsan för människor går först. Vi har på något sätt redan ett tydligt facit på hur det har sett ut på många andra ställen och jag kan tycka att det är korkat i hur man väljer att lösa situationen. Här i Schweiz pausades ligan i två veckor när vi hade sju eller åtta fall i landet för att se om det skulle se bättre ut. Jag kan förstå att man tar ett sådant beslut och försöker köpa sig tid. Det är väldigt många som går efter budskapet business as usual. De som gör det värderar inte läget så högt som man borde göra, säger han.

Vad tror du? Kommer SHL att ställa in?

– De skjuter ju på det nu men jag tror att de innerst inne vet hur det ser ut. De kanske måste sälja en extra keps eller halsduk och kör vidare i en vecka eller så och hoppet är ju det sista som överger människan. Men att dra ut på det i det här läget när världen ser ut som det gör ... det är snudd på oförskämt! Man måste kunna värdera något annat högre än att fortsätta spela.

LÄS MER: Frölunda vann – inför 44 åskådare: "Finns ingen mening med att riskera liv"

När Frölunda avslutade grundserien mot Djurgården var det inför tomma läktare. Något som både spelare och ledare i de två lagen tyckte var en "konstig" och "speciell" upplevelse.

– Jag fick ju också spela utan publik och att välja på att spela utan publik eller inte spela alls ... det valet är jag ganska likgiltig inför. Självklart vill du alltid vinna oavsett men utan publik så tappar du 97.6 procent inom idrotten. Så enkelt är det, säger Robin Figren och fortsätter:

– Du vill alltid ha titlar och vara bäst men publiken är verkligen en sjunde utespelare.

Kan du förstå att SHL hoppas få spela ändå?

– Jag förstår inte SHL och Sverige. Lars Winnerbäck sa ju att den som vinner är trägen ... men du kommer till en punkt när du ska värdera hälsa framför annat och det är inte helt lätt. Alla idrottare har en yrkesstolthet och gör att man gör sitt jobb även om det finns yttre omständigheter som ligger som en blåmanet i ansiktet på dig. För egen del så har de senaste veckorna varit de mest knöliga och röriga i min hockeykarriär, säger han och fortsätter:

– Sverige kan titta på Schweiz för att se vad som ska hända eller vad som händer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.