Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Inget NHL-lag valde Samuel Fagemo under NHL-draften ifjol - ett år senare fick Frölundaforwarden sin revansch. Bild: MATHIAS BERGELD

Fagemos revansch – draftad av Los Angeles Kings

Nobbad ifjol – i år fick Samuel Fagemo sin revansch under NHL-draften.
I den andra rundan ropade Los Angeles Kings upp Frölundaforwardens namn.
– Det är bara goda tider nu, säger 19-åringen när GP når honom.

Sommaren 2018 var det inget av de 31 NHL-lagen som kände att de ville tinga Frölundatalangen Samuel Fagemo.

Ett år, ett CHL-guld, ett SM-guld och en genombrottssäsong som heter duga, senare valdes den 19-årige forwarden av Los Angeles Kings under NHL-draftens andrarunda.

En dubbel jackpot för Fagemo.

– Det var faktiskt mitt favoritlag att gå till, så det är en stor dröm som går i uppfyllelse. Det är bara roligt just nu, berättar han.

Vad var det som gjorde Los Angeles till favoriter för dig?

– För att det har känts väldigt bra med dem. Sen är det ju sjukt bra väder där, bra klimat, fina faciliteter och bra arena. Dessutom är det flera svenskar där också, så det har bara känts väldigt bra med LA. Skönt att det blev dem också.

Inför draften intervjuades Samuel Fagemo av omkring 20 NHL-klubbar, bland annat Los Angeles Kings.

– Det var en speciell känsla med dem. Det kändes som att de ville ha mig, berättar han.

"Bara en sjukt skön känsla"

49 spelare ropades upp av olika NHL-klubbar innan det var dags för Samuel Fagemo som, till skillnad från förra året, var på plats under draften.

– Det var ju riktigt spänt där och benen skakade, man ville ju bara höra sitt namn ropas ut. Men det var skönt att det blev så tidigt på draften.

Du började aldrig bli otålig?

– Nej, inte så faktiskt! Jag hade tålamod, försökte slappna av och andas.

Fagemo har i tidigare intervjuer berättat för GP om hur han siktat på en revansch efter fjolåret – då alltså ingen av de 31 NHL-klubbarna ville lägga vantarna på Frölundaforwarden under draften som då var i Dallas.

Nu, ett år senare i Vancouver, har han fått sin revansch.

– Det är klart att det känns skönt att kunna bevisa för sig själv att man gjort något bra. Min stora dröm har varit att bli draftad. Med tanke på att jag inte blev vald förra året så är det ju extra skönt att bli vald nu, jag fick lite revansch. Det var bara en sjukt skön känsla och ett lyckorus i hela kroppen.

Inställd på spel i Frölunda

Då Fagemo inte valdes under draftens första runda pekar det mesta på att Frölunda får behålla sin forward under den kommande säsongen. Detta då spel i SHL går före farmarligan AHL om spelaren är vald i den andra rundan, eller senare.

Under söndagen reser Fagemo till Los Angeles och på tisdag drar träningslägret igång.

Därefter är han inställd på att ansluta till Frölunda igen.

– Ja, det är jag. Jag har fortfarande ett år kvar på kontraktet med Frölunda, så det är vad jag har fokus på just nu.

Du har inte fått några indikationer kring ifall Kings vill ha dig redan nästa säsong?

– Det har gått så fort just nu, så det har jag inte hört något om eller fått information kring. Just nu har jag bara njutit av att bli vald av en bra klubb och organisation.

26 svenskar valda

Samuel Fagemo blev den sjätte svensk att tingas under draften i Vancouver, han var dock inte ensam Frölundaspelare att draftas.

Även Karl Henriksson (New York Rangers), Erik Portillo (Buffalo Sabres), Elmer Söderblom (Detroit Red Wings) och Gustav Berglund (Detroit Red Wings) fick sina namn uppropade.

Totalt gick det 26 svenskar i draften. Förste blågule spelare att väljas blev Philip Broberg som har kontrakt med Skellefteå AIK - men som framförallt fostrats i Solna AIK och Örebro.

Den spelskicklige backen blev vald som åttonde spelare totalt av Edmonton Oilers.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.