Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Förslaget: Sverige och Norge i gemensamt ishockeylag

Efter att Nord- och Sydkorea meddelade att de vill ha ett gemensamt damlag i ishockey under OS kommer Norge med ett liknande förslag: slå ihop Sverige och Norges lag.

Tidigare i veckan meddelade Sydkorea och Nordkorea att de vill marschera in gemensamt under OS invigningen och dessutom ha ett gemensamt lag i damernas ishockeyturnering. Ett förslag som fick Sveriges förbundskapten Leif Boork att reagera. På twitter skrev han att förutsättningarna skulle ändras för hans lag, som ska möta Sydkorea i gruppspelet.

– Lite raljerande kan man då säga att vi kanske borde kolla om vi får ta med oss norskan Andrea Dalen – eller i förlängningen också finländskan Jenni Hiirikoski eftersom Finland och Sverige hörde ihop fram till 1809 – till OS. Det skulle kunna bli ett riktigt bra lag, sa Leif Boork till DN i onsdags.

Norge positiva till gemensamt lag

Nils Gerhard Nilsen, norska ishockeyförbundets president, är mer positiv till ett gemensamt koreansk lag i OS.

– Jag tror att samarbetet är 100 procent politiskt, men att idrotten används som ingång visar dess karaktär. Att de spelar i samma lag under OS tycker jag bara är roligt, säger han till Eurosport.

Dessutom öppnar han för ett svensk-norskt samarbete i framtiden.

– Frågan om ett samarbete mellan Norge och Sverige i damhockey ligger kanske lite längre fram i tiden, men samtidigt tänker jag att det kunde varit något om de två gick ihop, fortsätter Nilsen.

Det svenska ishockeyförbundet ställer sig dock inte lika positivt till en sammanslagning.

– Ett lagarbete utöver spelarutveckling och liknande områden är inte aktuellt. Vi samarbetar med det norska förbundet på många sätt - vi är goda kamrater - men när det kommer till OS och andra arrangemang representerar man sitt eget land, säger förbundets ordförande Anders Larsson till Eurosport.

Huruvida Nordkorea och Sydkorea får tävla i ett gemensamt lag under OS kommer tas upp på ett sedan tidigare planerat IOK-möte på lördag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.