Jonathan Hedströms hockeykarriär kantades av anorexi. Nu har han räddat en ung hockeyspelare med samma sjukdom.
Jonathan Hedströms hockeykarriär kantades av anorexi. Nu har han räddat en ung hockeyspelare med samma sjukdom. Bild: NIKLAS YTTESTRÖM

Förre NHL-stjärnan räddade Mattias, 18, ur anorexin

Mattias Höglund, 18, var juniorspelare i Leksand när anorexian slog till. Hockeykillen gick ned till 38 kilo i kroppsvikt och var nära döden. Då klev den tidigare NHL-spelaren Jonathan Hedström in – det blev vändningen.
– Det var han som räddade livet på mig, säger Mattias Höglund i en intervju med SportExpressen.

ANNONS
|

Han trodde att det var en sjukdom som bara drabbade tjejer och visste i ärlighetens namn inte alls mycket om den förrän han drabbades själv. Men en dag skulle han göra det.

I en intervju med SportExpressen berättar den 18-årige juniorspelaren i Leksand, Mattias Höglund, om när anorexian var nära att ta hans liv. En kommentar från en tränare om att hans karriär skulle må bättre av att han tappade lite i vikt satte fart på en allvarlig ätstörning.

– Jag orkade knappt ställa mig upp ur sängen, jag orkade inte klä på mig själv, orkade inte duscha, mamma fick att hjälpa mig med allt. Eftersom jag var skadad och inte kunde träna blev det bara 300 kalorier per dag. Det var då det började gå riktigt illa för mig – mot slutet åt jag ingenting alls, säger Höglund till SportExpressen.

ANNONS

Han gick ned i vikt till vågen stod på 38 kilo och när han så småningom lades in på sjukhus kunde läkarna inte garantera hans överlevnad.

Strax innan han åkte in hade han skjutsats hem till sin bästa kompis Emil som han inte träffat på länge på grund av sjukdomen. Emil bröt ihop i samma sekund som han såg sin vän.

Men anledningen till att Mattias Höglund till slut accepterade att åka in på sjukhus för att få hjälp var personen som blev den stora vändpunkten för honom.

Jonathan Hedström.

Mattias Höglunds pappa tog kontakt med den tidigare NHL-stjärnan, som tidigare öppet berättat om att han själv plågats av ätstörningar, och bad om hjälp. Kort därefter satt Mattias, med ett gäng kuddar på stolen för att klara av att sitta på den, på ett kafé mitt emot Jonathan Hedström.

"Litade på vad han sa"

– Vi kände igen varandra i våra historier och det var som om tid och rum försvann där. Jag skojar inte om jag säger att vi satt där och pratade i tre timmar. Det var som om vi hade känt varandra hur länge som helst och jag litade på vad han sa, säger Höglund och fortsätter:

– Det var han som räddade livet på mig. Jag förstod på något vis ändå att det var jäkligt illa med mig, men innan jag pratade med honom hade jag aldrig själv funderat på att söka hjälp, säger Mattias Höglund till SportExpressen.

ANNONS

I dag mår Mattias Höglund betydligt bättre och ägnar sig bland annat åt att föreläsa om psykisk ohälsa, precis som Jonathan Hedström gör.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS