Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Förre Frölundaspelaren ställs mot gamla laget

Oscar Engsund bytte Frölunda mot Luleå – och tog med sig respekten. – Jag vill aldrig åka på en tung propp, så jag får hålla upp skallen, säger lagkapten Joel Lundqvist.

Uppe i Norrbotten har snön lagt sig och lyser upp i vintermörkret. Oscar Engsund har precis flyttat in i en lägenhet i centrum. Det är gångavstånd till den nya arenan. 
– Det kanske är drygt två kilometer, men inget känns långt här uppe, säger Oscar – när han (!) ringer upp.

I kväll har backen tagit det chartrade flyget från Kallax till Landvetter, men i Scandinavium får han ta bakvägen in på isen. Inte genom indianhuvudet ...
– Det är en speciell känsla, det är det. Det ska samtidigt bli roligt – men det är mina gamla lagkamrater på andra sidan, säger Oscar, som fått massor av speltid och förtroende i sina första matcher med Luleå.

I debuten borta mot HV71 blev det 22.43 minuter i speltid och plus ett i statistiken.
– Jag har aldrig spelat längre i en SHL-match! Jag hoppas att det fortsätter så. Jag strävar efter att gå plus. Att stänga till bakåt, men även att kunna bidra framåt, säger Engsund. 

Han har respekten med sig när han landar i Göteborg – och Frölundas kapten Joel Lundqvist vill inte ha en tackling från Oskarshamnskillen.
– Jag vill aldrig åka en tung propp. Engsund är hård, det har jag fått känna på under träning – så jag får hålla upp skallen, säger Joel Lundqvist.
Engsund skrattar.
– Sa han det? Ja, det är ju kul, det! Jag får nog hålla upp huvudet jag med, de kommer efter mig – och de smäller på rätt bra, de med! Det blir roligt.

Sebastian Stålberg är en ettrig spelare som garanterat kommer att stöta på sin gamle lagpolare.

Hur reagerar du om Engsund ger dig en propp?
– Så länge den är schysst är det inga problem. Fast det är samma som om vem som helst skulle tackla, säger Sebastian Stålberg.

Blir det extra speciellt att möta en gammal lagkompis?
– Man reflekterar nog inte så mycket över det när man väl är i stridens hetta. Men jag kommer såklart vara medveten när Oscar är inne – för han tacklar stenhårt!

Frölunda kommer till spel utan backen Matt Donovan (hemma i USA med familjeproblem) – och utan Johan Sundström. Den store centern åkte hjälmlös med huvudet i isen efter en situation där just Oscar Engsund var inblandad – och har därefter blivit både förkyld och magsjuk.
– Det primära som hållit Johan borta är magen. Men nu har vi lyxen att kunna låta honom vila, så han spelar inte i helgen, säger Frölundas medicinskt uttalandeansvarige Roger Rönnberg.

Sundström testade på is, men klev av rätt snabbt. Det kändes inte bra.
– Jag hoppas vara tillbaka snart, lugnar han.
Även målvakten Johan Gustafsson ligger med magsjuka – och här kommer Arvid Söderblom från J20-laget att backa upp Dan Bakala.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.