Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/27

Förre Frölunda-stjärnan talar ut om sjukdomen: "Mår som en påse skit"

För ett år sedan var Lukas Bengtsson hyllad guldhjälte som stod på Götaplatsen och firade SM-guldet med lagkamraterna i Frölunda. Sedan dess har vardagen förändrats fullständigt för 22-åringen. Han lider av den ovanliga sjukdomen POTS - som gör honom konstant trött. – Jag mår som en påse skit bara om jag reser mig upp, säger han i en stor intervju med Sportbladet.

Han var tongivande när Frölunda vann SM-guld i våras och var inställd på att slå sig in i Pittsburgh Penguins - men livet förändrades fullständigt för Lukas Bengtsson förra sommaren, vilket han berättar om i en intervju med Sportbladet. Efter att han känt sig trött och illamående under flera försäsongsläger med Pittsburgh diagnostiserades han med borelia, vilket skulle visa sig vara helt felaktigt. 

En lång kamp mot trötthet och ben som inte svarade på kommando kom Bengtsson till slut i tillräcklig form för att kunna spela sina första matcher i Nordamerika. AHL-laget Wilkes-Barre/Scranton Penguins hade nytta av hans tjänster i 15 matcher innan sjukdomen satte stopp för spel igen. 

"Var helt sjukt"

Åtta kilos viktnedgång, yrsel under match och magsmärtor fick Bengtsson att efter en lång betänketid söka vård på den välkända kliniken Mayo Clinic i Minnesota. 

– Den mängden tester jag gjorde varje dag var helt sjukt. Jag såg nästan ut som en knarkare med märken från alla blodprov och tester jag gjorde, säger han till Sportbladet om tiden på kliniken.

Två veckor efter alla tester fick han tillslut ett svar på varför han mått så dåligt. Han lider av sjukdomen POTS, som innebär att blodet i kroppen inte kommer i rätt tid till rätt plats. Kroppen har med andra ord svårt att anpassa sig till upprätt ställning vilket beror på obalans i det autonoma nervsystemet. 

Sjukdomen är mycket ovanlig och Lukas Bengtsson vill berätta om sin kamp för att lyfta kunskapen om den.

– De tror att jag haft det här i tre-fyra år. De tror att sjukdomen kan ha kommit från körtelfebern jag hade när jag var 17 år. Nu i efterhand förstår jag varför jag under alla dessa år varit mer trött en vanligt.  

"Mår som en påse skit"

I dag följer Bengtsson ett träningsschema för att återhämta sig och förhoppningsvis kunna göra comeback på isen. Men sjukdomen följer honom alltjämt. 

– Jag kan må någorlunda bra, men sedan mår jag som en påse skit bara om jag reser mig upp. Jag mår oftast som sämst på morgonen när jag vaknat.

"Får knappt anstränga mig"

22 år gammal borde Lukas Bengtsson ha en lång karriär på elitnivå framför sig. Men sjukdomen gör hans framtid osäker. 

– Läkarna kan inte säga när jag kan börja spela igen, när jag kan börja träna för fullt. Den här sjukdomen kan i vissa fall försvinna, men oftast gör den inte det. Läkarna är dock optimistiska i och med att man hittat detta i tidig ålder. De kommande tre månaderna får jag knappt anstränga mig. Jag får inte vara över 100 i puls. Läkarna tror dock att jag ska klara det här utan att behöva ta en massa mediciner, vilket känns positivt, säger han.

För Lukas Bengtsson följdes fjolårets SM-guld upp av sjukdom och psykologisk påfrestning. För flera andra av guldhjältarna från i våras har tiden efter guldet blivit lättare. I bildspelet ovan kan du se hur det har gått för Frölunda-spelarna som lämnade Göteborg efter SM-guldet 2016. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.