Makalösa sviten fortsätter – Frölunda en seger från guld

Frölunda körde över Djurgården i Scandinavium och fansen sjöng återigen om SM-guld. Efter segern med 6–2 är Frölunda nu endast en seger ifrån det där guldet.

|

Någon gång går alla sviter mot sitt slut. Men Frölundas osannolika svit hemma i Scandinavium fortsätter att hålla i sig. Efter tisdagskvällens seger mot Djurgården har Roger Rönnbergs gäng nu samlat ihop 16 raka segrar på hemmais i SHL-sammanhang.

För under tisdagen slutar det 6–2 till Frölunda.

Den stora frågan inför var hur status var på Johan Mattsson som skadade sig efter att ha fått Jacob Moverare inknuffad i sig. Svaret kom drygt två timmar före nedsläpp när Roger Rönnberg släppte sitt lag och återigen satsade på Johan Gustafsson trots att Johan Mattsson var frisk nog för att vakta båsdörren.

Johan Gustafsson skulle visa att Roger Rönnberg valde rätt när han spikade igen i den första perioden. Något som Adam Reideborn inte skulle göra.

För i powerplay kunde Ryan Lasch servera sin gamla radarpartner Joel Lundqvist pucken och vips så var det 1–0 för Frölunda.

Ett mål som var Frölundas sjunde i numerärt överläge i finalserien.

– Det känns bra med vårt powerplay och jag vet att Rhett och Joel är på rätt plats. Det är viktigt att vi är snabba med pucken, säger Ryan Lasch till C More.

I den andra perioden skulle Frölunda få en drömstart och det kan man tacka Sebastian Strandberg för som visade ut sig efter endast 13 sekunder. Då klev Ryan Lasch fram och skickade in sin egen retur.

Av bara farten skulle Joel Mustonen utöka till 3–0 när även han tog vara på en retur.

– Max gör ett jättejobb framför mål och drar på sig många killar och det är lite tur att den studsar ut rätt på bladet, men det är skönt att få hänga dit den, säger Joel Mustonen till C More.

Djurgården då?

Jo, förutom en puck i stolpen var det inte mycket som bortalaget skapade i den andra perioden.

Istället skulle Jacob Peterson snärta in 4–0 för Frölunda och tvinga Robert Ohlsson till både en timeout och att byta ut Adam Reideborn till förmån för Robin Jensen.

I den tredje perioden skulle Johan Gustafsson tvingas kapitulera. Först visade Jacob Peterson ut sig och Jakob Lilja reducerade. Strax därefter fick Brandon Gormley sätta sig i båset och Niclas Bergfors reducerade på nytt.

Men Djurgårdens jakt på fler mål skulle bli tuff när Petteri Wirtanen drog på sig en 2+2-utvisning.

Än värre skulle det bli för Djurgården när Samuel Fagemo kunde trycka in 5–2.

Det skulle bli 6–2 efter att Max Friberg skickat in pucken i tom kasse och fansen i Scandinavium bjöd sina spelare på stående ovationer i slutet av matchen.

Finalserien fortsätter nu på torsdag uppe i Stockholm och för första gången i den här finalserien kan en SM-mästare möjligen koras. Seger för Frölunda och det blir klubbens femte SM-guld.

Förlust och det blir en sjunde och avgörande match om vart guldet hamnar i Göteborg på lördag.