Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: BILDBYRÅN
Bild: BILDBYRÅN

Ett nytt härligt genombrott för Frölunda

Det är nåt speciellt med Skellefteå och genombrott för Frölunda. För två år sedan var det Rasmus Dahlin. Den här kvällen är det Lucas Raymond. Och med 5–3 tar Frölunda ledningen i SHL.

Det är en spännande känsla att återvända till Västerbotten. Jag har jobbat oerhört nära Frölunda HC ända sedan Roger Rönnbergs intåg i klubben … och har haft jobbförmånen att få uppleva både succé och fiasko.

Och just ett besök i Skellefteå Kraft Arena är speciellt.

Du möts i dörren av ett fast handslag, ett välkommen hit och en tablettask. Det är Norrland, på nåt vis – och det var här som Frölunda allra senast fick fira ett SM-guld.

Den här kvällen är det ingen mäktig sponsor som köper loss hela baren efter matchen, ingen spelare som med tårar i ögonen gör en intervju för att han vet att det är det allra sista som han uträttat på en svensk hockeyrink.

Den här kvällen är det i stället ett genombrott i svensk hockey som vi får se.

För i samma sekund som Mats Rosseli Olsen straffade ut sig för tre SHL-omgångar skickades en A-lagströja till en 16-årig talang i Frölundas juniorled.

Och när Lucas Raymond får chansen i andrakedjan tillsammans med Patrik Carlsson och Simon Hjalmarsson … ja, då inser jag direkt att coach Roger Rönnberg har en spännande baktanke.

DET VAR JU just här, i Skellefteå, som Rasmus Dahlin släpptes fram för allra första gången – och inledde matchen med sin numera patenterade dragning på blålinjen.

Ja, det hann till och med att bli en assist – och kommentatorerna ville aldrig sluta prata om nummer 26 i Frölunda.

”Jag misstänkte att han skulle se ut så här. Lugn, kall och väldigt, väldigt spelskicklig. Han läser situationer på ett sätt som bara de allra bästa spelarna som jag har varit i närheten av gör. Det har han gjort sedan jag såg honom för första gången”, sa Roger Rönnberg den gången.

MEN LUCAS RAYMOND matchar Dahlins debut i Skellefteå. Talangen lägger in karriärens allra första SHL-mål – och är sådär skönt ödmjuk efteråt.

”Jag försökte bara få den på mål”, säger 16-åringen efter backhanden som letar sig in i nät.

Med målet är han den tredje yngsta frölundaiten att göra mål i SHL genom tiderna. Bara just Rasmus Dahlin och Kristian Vesalainen har varit yngre.

Och det kommer fler mål, det är jag helt övertygad om.

DET ÄR FÖRRESTEN en fin stund när en tårögd Erik Forssell, Skellefteås bäste nummer 20, tackas av på isen efter nio säsonger, 562 matcher, två SM-guld och fyra SM-silver.

Tillsammans med familjen hyllas han även av Frölundas nummer 20.

Kapten Joel Lundqvist, årsbarn med Forssell, åker över med blommor och respekt.

Snyggt.

FRÅN KUNGSBACKA KOMMER en knall som hörs ända in över nyårsslaget. I premiären för Allettan leker Hanhals Kings med Grums – och har 8–0 efter tre perioder!

Seriens yngsta lag har massor av potential och kommer att skrälla i fler matcher i vinter.

Hur långt räcker det?

TILL SIST: Fem raka segrar tar Frölunda upp i serieledning, Kan vi tro på god fortsättning?

Plus

Goa Gubbar. Ett 30-tal medresta bjuder på riktigt bra stämning i arenan.

Minus

Skadeotur. Norske backen Mattias Nörstebö får utgå igen – och körs till sjukhus mitt under matchen. Är det axeln igen så lär en operation vänta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.