Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erika Holst var med när Sverige tog OS-silver i Turin 2006 och har även ett OS-silver och två VM-brons. Nu ska hon ta över som huvudtränare i Frölunda.  Bild: JOHANNA LUNDBERG
Erika Holst var med när Sverige tog OS-silver i Turin 2006 och har även ett OS-silver och två VM-brons. Nu ska hon ta över som huvudtränare i Frölunda. Bild: JOHANNA LUNDBERG

Erika Holst blir coach för Frölundas damlag

Först Kim Martin Hasson som sportchef. Nu Erika Holst som huvudcoach. Frölundas damsatsning växer – med gamla OS-hjältar.
– Målet är SM-guld och ett fullsatt Scandinavium med 12 044, säger Erika Holst.

Tillsammans så var Erika Holst och Kim Martin Hasson med om att spela hem OS-silvret 2006, den största framgång som svensk damhockey någonsin haft.

Nu är duon återförenad – i Frölundas damsatsning.

Martin Hasson är sedan tidigare presenterad som sportchef – och får sällskap av Damkronornas förre lagkapten Erika Holst som blir huvudcoach.

– Det kändes väldigt spännande när Kim hörde av sig. Sedan hade jag ett antal möten med Frölunda, för att höra vad de ville med satsningen och vilken nivå de lägger sig på till en början, berättar Erika Holst – som genom åren spelade 327 landslamper för Damkronorna.

Det var tidigare i höst som Frölunda HC gick ut med nyheten att de skyndar på sin tjejsatsning – och startar ett damlag i söderettan redan till nästa säsong. Klubben har satsat allt mer på tjejverksamheten de senaste åren – och startade nyligen ett hockeygymnasium. Det finns också två tjejlag i föreningen med ungefär 50 tjejer sammanlagt.

LÄS MER: Frölundas tjejsatsning skyndas på – startar A-lag nästa höst

Kim Martin Hasson är fortfarande anställd av Linköping HC, men kommer att starta sin tjänst i Frölunda HC den 1 maj.

Hon har dock redan startat jobbet med att bygga Frölundas nya trupp till kommande säsong.

Runt 25 namn är kontaktade – och alla har anknytning till regionen. Sju spelare ska komma från hockeygymnasiet, medan resten ska vara etablerade spelare och plockas från SDHL.

Det betyder att du ringt namn som etablerade SDHL-spelare som Hanna Olsson (HV71), Felizia Wikner Zienkiewicz (HV71), Maja Beverin (Göteborg HC) och Hanna Ljungblom (Modo Hockey)?

– Självklart är vi intresserade av spelare från trakten. Svenska spelare. Jag har pratat med majoriteten av de du nämner. Eller ... jag har pratat med alla från trakten, erkänner Kim Martin Hasson.

Och vad säger de?

– Många har ett positivt intryck och ett intresse av att komma hit. Sedan vet jag att folk ska skriva på också. Det är en lång väg dit, men jag tycker att intresset finns! Ingen har sagt nej än. Har de inga kontrakt nästa säsong så visar vi att vi finns och vill diskutera, säger Kim Martin Hasson.

Frölunda HC kommer att ha en ordentlig spelarbudget — sett till SDHL-mått mätt.

– Ja, vi kommer att erbjuda kontrakt. Och min budget här är större än vad jag hade i Linköping som sportchef de första åren, berättar Kim Martin Hasson.

Det betyder att budgeten för spelare kommer att ligga runt tre miljoner kronor.

– Vi kommer att trycka på att det blir en riktigt bra träningsmiljö. Det ska finnas alla förutsättningar för att utvecklas och prestera som lag. Det ska finnas allt runt om, så att de kan fokusera på sin hockey, säger Kim Martin Hasson.

De behöver inte sälja trosor och kakor för att kunna betala sin utrustning eller försäkring?

– Nä, precis. Det ska finnas. Men vi ska inte köpa hit spelare med mycket pengar. Det ska kännas i hjärtat att det är rätt satsning. Att de vill vara med på vår resa, säger Kim Martin Hasson.

Kim Martin Hasson blir sportchef – och får med sig Tilda Krüger Nilsson som fyscoach, Erika Holst som huvudcoach och Marcus Anselm som assisterande coach. Bild: Johan Rylander
Kim Martin Hasson blir sportchef – och får med sig Tilda Krüger Nilsson som fyscoach, Erika Holst som huvudcoach och Marcus Anselm som assisterande coach. Bild: Johan Rylander

Nye coachen Erika Holst håller med.

– Nu börjar en resa med att bygga ihop det här laget – och vi behöver bygga ihop ett slagkraftigt lag för att spela upp oss till SDHL. Och det ska vara utan stress. Vi gör ett lagbygge som är långsiktigt – och det är lokalt och regionalt i första hand, säger Holst.

Hennes filosofi är också att satsa lokalt och svenskt.

– Vi tror på det, att det ska vara stommen. Sedan kanske vi ska krydda med nån enstaka spelare.

Kan ni klara er i SDHL med ett sånt lag – mot exempelvis Luleå, som köpt in spelare i världsklass?

– De är otroligt bra i dag, men vi har ingen stress. Vi behöver inte slå Luleå i morgon, utan ska bygga upp något som blir hållbart på sikt. Det tjänar vi på i längden, säger Erika Holst.

Målet är också enkelt. Det är precis samma som för herrlaget i Frölunda HC.

– Ja, det är absolut SM-guld! Och ett slutsålt Scandinavium, tänker jag. Den tanken, att kunna bygga upp en verksamhet och verkligen utbilda spelare. Utveckla människor, få unga tjejer att växa och spela hockey – och på sikt bli så slagkraftigt att vi inte behöver värva in spelare, utan har en egen verksamhet som är så pass bra att det inte behövs, säger Erika Holst.

Som spelare var hon hård, ställde höga krav.

Hur blir du som tränare?

– Jag ställer höga krav – både på mig själv och på min omgivning. Jag tycker om när människor ställer krav. Ska vi kunna ha en bra verksamhet så ska vi kunna ställa höga krav. Jag upplevde en organisation i världsklass under mina år på University of Minnesota Duluth – och jag vill att vi bygger en förening i världsklass här i Frölunda också. Det är målbilden, säger Erika Holst.

Och så 12 044 i Scandinavium på damhockey?

– Kunde Hammarby ha 18 000 på damfotboll i Stockholm borde vi kunna lösa 12 044 i Göteborg också, säger Holst.

Erica Holst

Ålder: 42.

Bor: Varberg.

Klubbar: Veddige HK, MB Hockey, University of Minnesota Duluth, Limhamn Limeburners, Segeltorp.

Meriter: OS-silver 2006, OS-brons 2002, VM-brons 2005 och 2007. Sex SM-guld med MB Hockey och Segeltorp. Tre collegetitlar med UMD Bulldogs. Hockeygymnasieinstruktör i Segeltorp. Utvecklingsansvarig för dam/flick på Svenska Ishockeyförbundet.

Mer: Flest landskamper genom åren – 327 stycken.

Aktuell: Ny coach för Frölunda HC:s damsatsning. Första gången som hon coachar ett lag, dessutom. Har gått alla tränarsteg som krävs.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.