Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Erik Karlsson klar för San Jose Sharks

Bomben har briserat. Ottawa Senators har valt att byta bort den Frölundafostrad superstjärnan Erik Karlsson.
Nästa säsong spelar backen i San Jose Sharks, det offentliggjordes under torsdagskvällen.
– Jag är i chock, säger han under torsdagens presskonferens.

Erik Karlssons framtid har under en lång tid varit oviss, men de flesta experterna har varit eniga: när NHL-säsongen drar igång kommer Karlsson inte längre representera Ottawa Senators.

Efter en sommar av uppgifter om olika intresserade klubbar kom till slut beskedet.

Backstjärnan och Senators går skilda vägar efter nio säsonger tillsammans. Under torsdagskvällen bytte man bort Erik Karlsson till San Jose Sharks.

– Det är extremt ovanligt att spelare av den här kalibern blir tillgängliga på marknaden. Ordet ”elite” används kanske lite väl ofta, men Erik Karlsson är verkligen en av få sådana spelare, säger San Joses general manager Doug Wilson.

För Erik Karlsson innebar nyheten ett känslomässigt avsked.

– Jag talar direkt från hjärtat nu. Jag hade önskat att vi stod här under andra omständigheter. Det här är en väldigt känslosam och sorglig dag för mig och min familj. Jag vill först och främst tacka alla i hela Ottawas organisation, och inte minst Daniel Alfredsson som tog hand om mig när jag kom hit, säger Karlsson om avskedet under torsdagens presskonferens.

Han fortsätter:

– Jag är i chock. Jag trodde aldrig att dagen skulle komma då jag lämnar Ottawa. Jag ville inte lämna, men jag respekterar klubbens beslut, säger han.

"Önskar honom all lycka"

För två säsonger sedan var Ottawa endast ett mål från att spela Stanley Cup-final, detta efter ett makalöst slutspel från Karlsson som gjorde 18 poäng på 19 matcher.

Men Pittsburgh-stjärnan Chris Kunitz mål på övertid i den sjunde avgörande matchen punkterade drömmarna och säsongen därefter lyckades man inte ens ta sig till slutspel.

Nu har man valt att bygga om laget och då utan sin bäste spelare som tidigare uppgetts tacka nej till ett jättebud från Senators.

– Erik är en exceptionell hockeyspelare vars talang har charmat våra fans de senaste nio åren. Vi tackar honom för sin dedikation till hockey och vi önskar honom alla lycka, säger Ottawas general Manager Pierre Dorion

Lagkamrat med backstjärnan

Totalt blev det 675 matcher och 555 (132 +423) poäng i Ottawa Senators för Erik Karlsson som utsågs till klubbens kapten 2014.

Under sina nio säsonger i klubben har han dessutom, vid två tillfällen, tilldelats Norris Trophy som NHL:s bäste back.

Därmed kommer det bli en minst sagt intressant backuppsättning i San Jose. I klubben finner man nämligen Brent Burns som utsågs till NHL:s bäste back säsongen 2016/17.

Det fick Ottawa i utbyte

Utöver Karlsson får Sharks även 22-årige forwarden Francis Perron. Desto fler spelare, fyra närmare bestämt, gick åt det andra hållet.

Ottawa Senators fick i utbyte backen Dylan DeMelo, centern Chris Tierney, forwarden Rudolfs Balcers samt centern Joshua Norris.

Dessutom har man gjort upp så att Ottawa får San Joses förstaval i NHL-draften 2020 om Karlsson, som har ett år kvar på sitt kontrakt, väljer att förlänga. Dessutom får de ett villkorligt draftval i förstarundan året därpå, 2021.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.