Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
20-åringen har varit en av de bättre målvakterna i fortsättningstvåan. Bild: Erik Andersson

Erik Andersson har spikat igen efter årsskiftet

Han har precis fyllt 20 år och har bara tillhört seniortruppen i två år. Sedan årsskiftet har målvakten Erik Andersson varit en bidragande orsak till att Kungälvs IK hamnat på vinnarspåret igen.
– Vi var lite inkonsekventa innan jul men sedan årsskiftet har vi vänt på det.

När Erik Andersson vaktat kassen under fortsättningsserien i Hockeytvåan så har Kungälv vunnit fem av sju matcher. Redan under sin första säsong som ordinarie målvakt så visar statistiken att han är en seriens bästa målvakter. Inför tisdagens match så räddar han 92 procent av alla skott han får mot sig, vilket är seriens näst bästa räddningsprocent.

20-åringen vill dock inte ta åt sig för mycket av äran. I stället väljer han att hylla lagkamraterna och lagets nyfunna form.

– Jag tycker inte man ska kolla för mycket på statistiken då det ofta är andra faktorer om spelar in. Senast mot Nittorps IK gör vi en riktigt bra försvarsinsats och då ser siffrorna bra ut.

– Laget har höjt sig de senaste matcherna. Vi var lite inkonsekventa innan jul men sedan årsskiftet har vi vänt på det.

Känner förtroende

Inför säsongen var tanken att Erik Andersson och fjolårets förstemålvakt Oliver Friman skulle alternera på målvaktspositionen.

– Vi delade på det fram till jul och det var tydligt att det skulle se ut så. Efteråt så har jag fått spela några fler matcher, men det är inget som har varit uttalat.

– Jag tyckte att det var svårt att spela varannan match. Det följde med en stor press på att prestera, så det känns skönt att ha fått förtroendet.

De senaste två åren har han legat på gränsen till seniortruppen. Målvaktslöftet har fått träna med de äldsta, men oftast spelat matcher med juniorerna. Han berättar om skillnaderna mellan nivåerna.

– Passningarna och skotten är mycket hårdare, och tempot är mycket högre. Spelarna här tänker mer hockey också.

På tisdag kväll gästas Kungälv av bottenlaget Hisingens IK. Ett lag som Andersson varnar för trots de uteblivna resultaten.

– Det är lätt att gå in med en sämre inställning mot sådana lag. Vi var nära att förlora mot de förra året och blev överkörda i första perioden. Då lyckades vi rycka upp oss och återta kontrollen. Vi förväntar oss en match där vi återigen har kontrollen och förhoppningsvis kan det bidra till ett positivt resultat.

Matchen mellan Kungälvs IK och Hisingens IK direktsänds på gp.se – sändningen startar 18.50, avspark 19.00.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.