Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Foto: Plats för Göteborg/Bildbyrån

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Enade politiker: "Det ska inte dra ut på tiden mer"

Den nya multiarenan enar politikerna i Göteborg. – Vi vill inte att det ska dra ut mer på tiden än vad det redan har gjort, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, (S).

Konsortiet Plats för Göteborg vill som GP berättat vara med och bygga de nya arenor som staden planerar. I onsdags presenterades ett massivt förslag där exempelvis ersättare till Scandinavium, Valhallabadet och Lisebergshallen finns med.
Ett uppskattat förslag – även i Rådhuset vid Gustaf Adolfs torg i Göteborg.
Det är alltså där stadens styrande politiker sitter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Roligt! Det är kul att det finns ett så stort intresse, att förslag levereras. Att Plats för Göteborg har jobbat hårt ser du på underlaget. Sedan får vi vänta in de andra förslagen också. Det finns andra intressenter – och förhoppningsvis blir det en hälsosam konkurrens mellan de olika förslagen. Jag hoppas att det kommer fler, säger Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande och Socialdemokraternas högsta boss.

Hon ligger faktiskt bakom att sex partier numera är helt överens om att staden Göteborg ska ha en ny multiarena inom en snar framtid.

– Frågan är så rolig. Jag har Göteborgs roligaste jobb, kanske världens ... men det här var en av de första frågorna som jag gav mig in på när jag var nyvald. Låt oss nu få till det! Det här är en sån efterlängtad fråga – att ersätta Scandinavium och Lisebergshallen. Det är roligt att det händer nåt!

Jonas Ransgård, gruppledare för Moderaterna, håller med.

– Vi från allianspartierna har drivit på den här frågan länge – och det har varit ett tvärlåst läge. Tills det blev skifte i sossarna. Jag tycker att det blivit en jätteskillnad.

Även han gör tummen upp för Plats för Göteborgs förslag.

– Jag tycker att det här ser jätteintressant ut! Men jag vill uttrycka mig försiktigt, för tanken är att alla som är intresserade ska få komma in med förslag. Och sedan ska vi döma av det. Efter sommaren ska vi göra en avgränsning, var i evenemangsområdet ska arenan stå? Ska det vara en eller två arenor? Ska vi försöka inkorporera Lisebergshallen? 

Han fortsätter:

– Det är inte en fråga om vi ska ha en ny arena. Det är inte en fråga om den ska ligga i evenemangsområdet eller i Angered. Det är fråga om hur vi gör i evenemangsområdet. Det tycker jag är viktigt, säger Jonas Ransgård.

Enligt förslaget från Plats för Göteborg tippar arkitekter och byggare att en ny arena skulle kunna stå klar allra tidigast 2025 – om åtta år, vill säga.

– Jag hoppas att vi kan hålla uppe tempot också! Under maj månad har vi haft en medborgardialog, frågat invånarna i Göteborg. Det ska inte bara vara hockey och handboll, inte bara elit. Det ska vara bredd och öppenhet. Sedan hoppas jag att vi får ett besked på senhösten. Vi vet inte hur svaret ser ut, men vi får se till att hålla tempot uppe, säger Ann-Sofie Hermansson.

Finns det något som du som S-politiker kan göra för att skynda på arenabyggandet?
– Inte mer än vad vi redan har gjort. Lita på oss! Vi vill få till en ersättningsarena. Vi vill inte att det ska dra ut mer på tiden än vad det redan har gjort, uppriktigt sagt, säger Hermansson.

Kan du skynda på beslutet från ditt håll, Jonas Ransgård?
– Vi ska se till att utredningen blir klar – och vi ska fatta ett beslut i god tid före valet. Jag tycker att det går framåt. Det är synd att det är så långt bort i tiden. Men samtidigt är det centrala Göteborg, det kommer att överklagas så in i bänken. Det är jättebra om fler kommer fram med paketlösningar.   

Hur lång tid efter ett fattat beslut är det till första spadtaget för arenan?
– Uj, det vågar jag nästan inte svara på. Det är i alla fall ett år, säger Jonas Ransgård.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.